banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

A szilágyságiak sikere a magyarság sikere is egyben – Zilahon ülésezett a Megyei Képviselők Tanácsa

Beszámolók, kongresszusi küldöttek megválasztása, alapszabályzat-módosítás, a megyei kulturális eseménynaptár egyeztetése szerepelt a Zilahon megrendezett Megyei Küldöttek Tanácsának (MKT) napirendjén.

A 2022-es év nehéz volt, egyrészt a pandémia, másrészt a hozzánk közel lévő háború hatására kialakult energiaválság miatt. Mindez rátette a mindennapi életünkre a pecsétjét – hangzott el a gyűlésen, viszont ezek ellenére jól zártuk a tavalyi évet, mert önkormányzataink sikeresen pályáztak, sok megvalósítást értek el – mondta Seres Dénes parlamenti képviselő.

A szerző felvételei

Bár a járványhelyzet idején elmaradtak a közös találkozások, viszont az elmúlt évben a közösségi élet is fellendült, számtalan eseményt rendeztek meg megyei és helyi szinten egyaránt. A legeredményesebb a tavasszal megtartott majális és a szeptemberi Magyar Napok volt. „Magunk lehettünk, hagyományainkkal, kultúránkkal, nyelvünkkel, megerősítve hovatartozásunkat, ennek érzését próbáltuk kialakítani a közösségben, gyermekeinkben. Továbbá voltak megemlékezések, avató ünnepségek, adakoztunk az ukrajnai rászorulóknak, de a legnemesebb cselekedetet decemberben hajtottuk végre, a mozgalommá alakult angyaljárással. A közösségeink hetekkel, hónapokkal előtte rákészültek, hogy szebbé, jobbá tegyük mások ünnepét. Meglátogattuk az időseket, közel háromezer ajándékot osztottunk ki, Mikuláskor csomagokat adtunk a gyermekeknek” – ismertette a képviselő, aki kiemelte, fel kell készülni a jövő évi európai, helyhatósági, parlamenti és elnöki választásra. Szilágyság mindig jól szerepelt, hiszen a munkának megvolt az eredménye. „Úgy kell dolgoznunk, hogy a lelkiismeretünk tiszta legyen, és a közösséget képviselni tudjuk” – emelte ki Seres Dénes.

Szilágyi Róbert István, az RMDSZ Szilágy megyei ügyvezető elnöke, a megyei tanács alelnöke beszámolójában kitért az elmúlt két év önkormányzati tevékenységekre, hangsúlyozva, a megyeházán és a 16 magyar polgármesterrel, az alpolgármesterekkel, tanácsosokkal pályázatok szempontjából kitűnően szerepeltek, mert a vezetők hatékonyan hívták le az uniós forrásokat. „Megyei szinten elmondhatom, több száz millió euróról beszélhetünk, amit az elmúlt két évben megvalósítottunk a beruházások szintjén, és ugyanebben az iramban haladunk az elkövetkező időszakban is. A tavaly indult be az Anghel Saligny országos fejlesztési program, amelynek a megálmodója az RMDSZ, Cseke Attila miniszter személyében, ő az, aki operatívan három hónap alatt megszervezte a pályázati kiírást, és nagyon hatékonyan tudta kezelni, menedzselni. A magyar településeknek 132 millió lej értékben vannak nyertes pályázataik víz- és csatornarendszer bővítésére, kiépítésére, 151 millió lej értékben útjavításokra. Összességében közel 300 millió lej (mintegy 60 millió euró), amelyet országos finanszírozásból, a fejlesztési minisztérium kiírásában pályáztak meg a kollégák” – mondta az ügyvezető elnök.

Hozzátette, jó irányban haladnak a magyar közösségek, és az elkövetkező időszakban is olyan beruházásokat valósíthatnak meg, amelyek jelentős mértékben befolyásolják a lakosok, a közösség, a jövő generáció életét, azokét, akik itthon szeretnének maradni. Az elmúlt két évben közel 20 millió lej értékben támogatták a megyeházáról a helyi kezdeményezéseket, az úthálózattól a közintézményekig. Remélhetőleg óriási beruházások születnek ezután is, mert még előttük áll az Országos Helyreállítási Terv, ezt követően elkezdődik a Regionális Operatív Program, amelyen keresztül szintén jelentős uniós forrásokat lehet lehívni.

Az alapszabályzat módosítását és a kongresszusi küldöttek megszavazását követően Juga Tibor, az RMDSZ ügyvezető elnökségének munkatársa megfogalmazta: ami a választási eredményeket illeti, a Szilágyságban szolidak az alapok. 2020-ban ezt a megye magyarsága bebizonyította. A népszámlálási eredmény nem siker vagy kudarc, mondta, hanem tény, amit tudomásul kell venni. A 2024-es választások kapcsán kiemelte, „be kell kapcsolni a turbókat, hogy megfelelő legyen majd a landolás. Nagyon fontos a kezdet, és el kell érni az öt százalékot. Az idei év a felkészülés éve kell legyen, hogy a 2024-es maratont sikerrel vegyék mind a Szilágyságban, mind országos szinten.

Az ülésen részt vett Cseke Attila fejlesztési miniszter is, aki megfogalmazta, „a kormányban az RMDSZ a stabilitást adja”, és a szövetségi elnökkel azt vallja: az aláírt protokollumot be kell tartani. A pályázási lehetőségekkel kapcsolatban elmondta, február végére befejezik a helyreállítási alapban kiírt nyertes pályázatoknak a leszerződését, és amióta Románia uniós tag és uniós pályázatokkal, finanszírozással foglalkozik, tíz hónap alatt soha nem futott le az összes kiírás, nem történt meg az elbírálás, kiértékelés, fellebbezés és leszerződés. A fejlesztési minisztérium tíz hónap alatt 10 milliárd eurót hozott be az országba, nagy részét az önkormányzatoknak. Míg a többi minisztériumnak 1500–1600 finanszírozási szerződése van, itt 3000, kétszer annyi, mint a többinek együtt. Ennek különböző okai vannak, elsősorban az, hogy volt bátorságuk hozzányúlni a rendszerhez, mert ahhoz, hogy másképp működjön valami, új rendszert kell építeni, jelentette ki Cseke Attila.

A miniszter szerint a vezető hiányossága, ha egy városnak nincs legalább tíz szerződése a fejlesztési minisztériummal. Zilahnak 30 millió euróra van jelenleg megkötött, aláírt szerződése, és ezen kívül még lesznek – mondta, mert soha nem volt annyi pályázási, beruházási lehetőség, mint 2022-ben. Romániában nem a pénz, a beruházás a gond, hanem a kevés kivitelező. Azt tanácsolta, akinek van megnyert pályázata, az kezdje el az árverést, és minél hamarabb kezdje el a munkálatokat. „Sok múlik azon, hogy milyen dokumentáció, pályázat érkezik Bukarestbe. Mindenkit arra biztatok, hogy a lehetőségeket használja ki, mert amit ma megtehetünk, kihasználhatunk, azt ki kell használni, mert az Önök sikere a mi sikerünk is, a magyar közösség sikere” – zárta Cseke Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?