Vége a „sínes dosszié” korszakának a romániai közhivatalokban

A parlament szerdán megszavazta azt a törvényt, amely értelmében minden olyan közintézmény, amely közszolgáltatás nyújtására jogosult, köteles lesz az állampolgárok számára papíron, de ugyanakkor elektronikusan is közzétenni a saját weboldalukon az adott szolgáltatásokkal kapcsolatos űrlapokat és kéréseket, szerkeszthető formában.

Ugyanakkor az adott közszolgáltatás ellátására irányuló ügyintézés megoldása érdekében az intézmény nem kötelezheti az állampolgárt arra, hogy úgynevezett sínes dossziét, vagy bármely más irodai eszközt, tárgyat igényeljen, közölte az RMDSZ.

„Az RMDSZ évek óta azon dolgozik, hogy egyszerűsítse és hatékonyabbá tegye a közszolgáltatásokat. Célunk, hogy úgy az állampolgároknak, mind az önkormányzatoknak könnyebb, egyszerűbb legyen a kapcsolattartás és a bürokrácia, valamint hozzáférhetőbb szolgáltatásokat biztosítsanak az önkormányzatok” – idézte a Szövetség tájékoztatója Seres Dénest, az RMDSZ Szilágy megyei parlamenti képviselőjét, a képviselőház közigazgatási bizottságának alelnökét.

Fotó: Pexels

A törvényhozó rámutatott arra is, hogy a közintézményeknek kötelességük lesz elektronikus formában is elfogadni – a személyes adatok védelmének tiszteletben tartásával – a szükséges iratokat. „Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyintézés során személyiigazolvány-másolatra van szükség, akkor az intézménynek kötelessége lesz közzétenni egy hivatalos e-mail címet a dokumentum elektronikus eljuttatására” – fejtette ki Seres Dénes.

Hozzátette: a szerdán megszavazott törvény megszünteti a hitelesített iratmásolatok benyújtásának a kötelezettségét, így az illetékes hatósági igazolvány tanúskodik majd az eredeti megfelelőségéről. A törvény továbbá alternatív fizetési módok felajánlásának kötelezettségét is előírja, akár kártyás fizetéssel vagy online, esetleg más fizetési rendszeren keresztül.

A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően 180 napon belül lép érvénybe.

Kapcsolódók

Kimaradt?