A szilágysági nyugdíjasok igénylik a találkozókat, a párbeszédet

Nagy volt az érdeklődés a Zilahon megrendezett magyar nyugdíjasok találkozója iránt. Az eseményt az RMDSZ Szilágy megyei szervezete rendezte, a fórumon részt vett Márkus Etelka, az RMDSZ Nőszervezet nyugdíjasokért felelős alelnöke is.

„Öröm volt látni, hogy szép számmal eljöttek, bár egyre gyakrabban találkozunk a községekben a nyugdíjasokkal, de így, egy fórum keretén belül, egy külön élmény volt velük találkozni” – mondta Seres Dénes RMDSZ-es parlamenti képviselő.

A szerző felvételei

A délután folyamán sok probléma felvetődött, elsősorban a gáz-, villanyszolgáltatás, a számlák kérdése, az egészségügy, ami nagyon fontos számukra, a nyugdíjas klubok működtetése, a pályázati lehetőségek. A megyei RMDSZ megígérte, segít bejegyeztetni a nyugdíjas klubokat, hogy pályázhassanak, és legyen egy olyan hely, ahol rendszeresen találkoznak, és jól érzik magukat.

,,Egy interaktív találkozón vagyunk túl, ami nagyon hasznos volt, sok olyan kérdés merült fel, melyet figyelembe lehet venni a törvényalkotásban” – mondta Márkus Etelka, az RMDSZ Nőszervezet nyugdíjasokért felelős alelnöke. Kiemelte, azt kell tudatosítani a nyugdíjasokban, hogy az RMDSZ számukra is fontos, mert a nyugdíjak emelése mellett sok fontos kormányintézkedés volt, ami a szervezetnek köszönhető. ,,Ha egy kisvállalkozót támogatnak, akkor valószínű, hogy gyermekének könnyebb lesz vállalkozni, hogyha autópályát építenek, akkor lehet, hogy az unokája hamarabb fog hazaérni, hogyha óvodákat, bölcsődéket építenek, szintén a családnak lesz könnyebb, mert amikor az RMDSZ családpolitikájáról beszélünk, akkor ott nem csak anya és apa, gyerek van, hanem ott vannak a nagyszülők is. Az lenne a cél, hogy olyan törvények szülessenek, amelyek lehetővé teszik a nagyszülői gyest is” – fogalmazott az alelnök.

Jól működik a szociális ellátás a megyében

A Szilágyságban hangsúlyt fektetnek a szociális kérdésekre, a megyetanácsnak van egy ilyen jellegű programja, amit több magyar községben működtetnek a Diakónia szolgáltatás mellett. „Odafigyelünk az idősekre, karácsonyra a nőszervezettel több mint 3000 csomagot készítettünk az idős, rászoruló embereknek. Fontos, hogy meglátogassák őket, elbeszélgessenek velük, de ha még ezek mellett egy kis anyagiakkal is segítünk, az nagy elégtétel számukra” – mondta a képviselő.

Szilágybagoson a Bánffy Alapítványon keresztül 2016 óta működik idősek nappali gondozása, amit az önkormányzat működtet. „A család sok helyen távol van, ezért rászorulnak erre a segítségre, amit hála Istennek tudunk biztosítani, és reméljük, hogy sokáig tudjuk ezt támogatni. Emellett a megyei önkormányzat pályázat útján fedezi az alkalmazottak fizetését, ami nagy segítség számunkra és az időseink számára is. Minden nap két alkalmazott meglátogatja őket, ételt visznek, bevásárolnak, gyógyszert kiváltanak. Úgy látjuk, hogy ezzel a megoldással, gondozással az időseink nem kerülnek idős otthonokba” – mondta Bernáth István Szilágybagos RMDSZ-es polgármestere.

A településen, a kultúrotthon egyik helyiségében nyugdíjas klub is működik, itt közel húsz nyugdíjas heti rendszerességgel találkozik, énekeket tanulnak, énekelnek, sakkoznak, néha kirándulásokat szerveznek. Ilyenkor az önkormányzat kisbuszt biztosít számukra – ismertette a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?