Tizenöt éves az Országos Multidiszciplinális Tantárgyverseny

Tizenötödik alkalommal tartották meg szombaton az Országos Multidiszciplinális Tantárgyversenyt Marosvásárhelyen. A Bolyai Farkas Elméleti Líceum által szervezett megmérettetést a magyarul tanuló IX–XII. osztályosok részére hozták létre.

A már hagyományosnak számító hét tantárgy mellett minisztériumi jóváhagyást kapott egy újabb tantárgy, az angol nyelv, így a magyar anyanyelvű diákok nyolc tantárgyból mérhették össze tudásukat.

„A diákok számára fontos a versenyen való részvétel, mivel a komoly felkészülés megtanítja őket szembenézni a nehézségekkel, és bátorságot ad az újabb kihívásokhoz. A kitűzött célok eléréséhez hosszú út vezet, kitartóan kell keresni az újat és szépet, és nagyon gyakran fel kell vállalni a nem kötelező, áldozatos munkát” – fogalmazott köszöntő üzenetében Hajdú Zoltán, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója.

„Önmagában is nagy szó, hogy egy tantárgyversenynek másfél évtizedes hagyománya van. Ünnep tehát ez a verseny. Annak ünnepe, hogy lassan kezdünk visszatalálni a hagyományainkhoz, kiépíteni a rutinjainkat és megtalálni az új egyensúlyt a hosszú kényszerszünet után” – jelentette ki üdvözletében Dr. Soós Anna, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, a verseny központi bizottságának elnöke. Hozzátette, a régi-új rendezvények gazdagabbak fontosságuk tudatosítása és a beépített, a jövőben előnyös módszerek, eszközük, stratégiák által.A szerző fevétele

Kovács Zoltán Zsolt, az Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős kabinetigazgatója, a verseny ügyvezető elnöke a Maszolnak nyilatkozva elmondta, az ilyen típusú tantárgyversenyek nagyon fontosak a magyar diákok életében, a magyar oktatás szinten tartását és fejlesztését szolgálják.

„A mostani versenyen nyolc tantárgyból, 13 szekcióban, összesen 216 diák vett részt. Ennek a multidiszciplinális tantárgyversenynek az volt a fő célja 15 évvel ezelőtt, hogy azokat a tantárgyakat, amelyekből a magyar anyanyelvű diákok számára nincsenek tantárgyversenyek, lefedje. Mostanra a tantárgyversenyen már biológiából, fizikából, kémiából, informatikából, történelemből, társadalomtudományokból, földrajzból és angolból is versenyezhettek a jelentkező diákok. Az oktatási minisztérium a kezdeményezést nagyon fontosnak tartja és támogatja is, hiszen hiánypótló szerepe van” – részletezte Kovács Zoltán Zsolt.

A verseny ügyvezető elnöke közölte, az idei megmérettetésen több mint tíz megye 30 városi és vidéki iskolájának diákjai vettek részt. Az érdeklődés évről évre növekszik, ez az idén sem volt másképp, a verseny megyei szakaszára több mint 300 diák jelentkezett, tette hozzá. A verseny kihirdetett győztesei az oktatási minisztérium által adott pénzbeli juttatás mellett, miniszteri oklevelet is kaptak, amelyek belépőként szolgálhatnak az egyetemre való jelentkezés során, és a díjazottak akár ösztöndíjban is részesülhetnek a felsőoktatási intézményekbe való bejutás után – húzta alá Kovács Zoltán Zsolt.

„Úgy gondolom, hogy az, hogy ilyen sokan részt vettek ezen az eseményen reményt ad a jövőre nézve. Kíváncsinak kell lenni, jó kérdéseket kell feltenni és akkor jó válaszokat is fognak kapni ezek a diákok. Az oktatóknak, tanügyi intézményeknek segíteniük kell a diákokat céljaik elérésben” – jelentette ki az eseményen Dr. Markó Bálint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese.

Dr. Benedek Klára, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kertészmérnöki Tanszékének vezetője, a biológia tantárgyverseny alelnöke a Maszolnak kifejtette, megtisztelő volt immár többedik alkalommal zsűritagként részt venni a versenyen. A versenyen a járványhelyzet okozta nehézségek ellenére a dolgozatok nagyon színvonalasak voltak, nagy volt az érdeklődés minden tantárgyból. Az „erőpróba” mellett ez egy nagyon fontos találkozóhely tanár és diák számára egyaránt, amire talán még a tudásszint felmérésénél is nagyobb szükség van a szinte két év online oktatás után- hangsúlyozta Dr. Benedek Klára.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum által szervezett multidiszciplinális tantárgyverseny idei kiadásának partnerei többek között az Oktatási Minisztérium, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem voltak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?