Hargita megye: tavaly rekordot döntött a medvék jelenléte miatt beérkezett segélyhívások száma

Az elmúlt években fokozatosan nőtt a medvék lakott területen való jelenléte miatt indított csendőri akciók száma Hargita megyében. A rekordot éppen az elmúlt évében jegyezték – tájékoztatott csütörtökön a Hargita Megyei Csendőrség.

Míg 2017-ben 29, 2019-ben már 111, egy évvel később 200, tavaly pedig 500 ilyen riasztás futott be a 112-es sürgősségi számra. Idén eddig már 19 ilyen segélykérést regisztráltak, és csak az elmúlt 24 órában négy bejelentés érkezett Borszékről, Parajdról és Balánbányáról.

Amint a csendőrség tájékoztatott, ha medve jelenlétét észlelik lakott településen vagy annak közelében, kötelezően jelenteni kell azt a segélyhívó számon, amelyen keresztül elsőként a csendőrséget értesítik. A veszélyesnek minősülő medve ártalmatlanításáról mindig a polgármester (adott esetben alpolgármester) által vezetett csoport dönt, amelynek tagja egy csendőr is. A medvét először megpróbálják elűzni, ha ez nem sikerül, akkor elkábítják, majd elszállítják, ha ez sem bizonyul sikeresnek, akkor megfontolják a kilövés vagy elaltatás lehetőségét.Illusztráció: Pixabay

Mint közölték, a csendőrök legfontosabb feladata az állat elijesztése a lakott területről hang- és fényjelzések segítségével, riasztós spray-vel, esetleg vaktöltényes vagy gumilövedékes fegyverrel. De mint mondták, utóbbit még soha nem használták ilyen esetben.

Dan Iamandi, a Hargita Megyei Csendőrség vezetője kifejtette, hogy a legnagyobb problémát a kíváncsi emberek okozzák, akik a RO-Alert figyelmeztetésre nem vonulnak vissza, hanem éppen a medve keresésére indulnak, hogy lefotózhassák vagy lefilmezhessék a csendőrök közbeavatkozását. Ezzel egyébként akadályozzák a hatóságok munkáját, hiszen emiatt nemcsak a medve elűzésére, hanem az emberek testi épségére is figyelniük kell.

A csendőrfőnök azt is elmondta, hogy tavaly nem volt olyan Hargita megyei település, ahonnan ne érkezett volna riasztás medvék jelenléte miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?