Hargita megyében idén eddig félezerszer riasztották a csendőröket a medvék miatt

Az év eleje óta a Hargita megyei csendőröket 500 alkalommal riasztották, hogy távolítsák el a medvéket a településekről, vagy azok közvetlen környékéről – tájékoztatott hétfői közleményében a megyei csendőr-főfelügyelőség.

A kép illusztráció | Fotó: Pál ZoltánA lakosság által az 112-es egységes sürgősségi számon jelzett eseteken kívül a csendőrség több más ízben is beavatkozott, amikor járőrözés közben futottak össze a nagyvaddal, vagy a lakosság közvetlenül őket értesítette a medve jelenlétéről.

A csendőrség minden segélykérés nyomán kiszállt a helyszínre, több ízben a rendőrökkel együtt alkotva vegyes csapatokat. December folyamán 12 esetben riasztották őket medve jelenléte miatt, ebből hét riasztás az elmúlt hétvégén futott be, amikor Parajdra, Székelyvarságra és Vaslábra kellett kiszállniuk.

A csendőrök ismételten kérik a lakosságot, hogy ha medvével találkoznak, hívják az 112-es számot, ne próbáljanak önerőből közbeavatkozni, ne etessék, ne közelítsék meg az állatot, és körültekintően tárolják a háztartási hulladékot.

Kapcsolódók

Kimaradt?