banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A Hargita megyei csendőröknek mindennapos tevékenység a medveűzés

A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség összesítése szerint ebben az éven 343 alkalommal jelentették medvék lakott területen való jelenlétét, míg a csendőrség 379-szer szállt ki, hogy elűzze a nagyvadakat.

A Ro-Alert-rendszeren keresztül februárban küldték ki az első figyelmeztetést, a legtöbb, szám szerint 97 riasztást július folyamán küldték ki azoknak, akik azokon a településeken élnek, ahol a medve megjelent. Szeptemberben eddig 28 riasztást adtak ki, míg az elmúlt 24 órában két üzenetet küldtek, egyiket Gyergyószentmiklóson, a másikat Csíkszentdomokoson.

A Hargita Megyei Csendőrség tájékoztatása szerint a munkatársaiknak 379 alkalommal kellett medvék miatt kiszállniuk. A katasztrófavédelem és a csendőrség adatai közötti eltérésre az a magyarázat, hogy a csendőrök több alkalommal is maguk indultak a nagyvad elűzésére, illetve volt olyan eset is, hogy nem a 112-es segélyhívó számon, hanem direkt a csendőrségnek jelezték a medvék jelenlétét.

A statisztikából kitűnik, hogy a csendőröknek majdnem mindennapos tevékenységévé vált a lakott területeken megjelenő medvék elűzése. A legtöbb akciójuk, 163 Tusnádfürdőn volt, és a csendőrök tapasztalata szerint az előző évekhez viszonyítva idén jóval több medve járt a fürdővárosban. Borszékről is sok állatról érkezett bejelentés.

A hatóságok azt tanácsolják a lakosságnak és a turistáknak, hogy sötétedés után nagy körültekintéssel járjanak az utcákon, és ne menjenek be szűk helyekre, utcákba. Az elmúlt napokban egyébként két pásztorra támadtak rá medvék, Vasláb és Madéfalva közelében. Az egyik áldozatot a gyergyószentmiklósi, a másikat a csíkszeredai kórházban ápolják.

(Címlapkép: Veres Nándor/MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?