Tánczos: Románia úttörő szerepet vállalt az illegális hulladékkereskedelem elleni küzdelemben

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a határokon átnyúló digitális hulladékkövető rendszer bevezetésével Románia „úttörő szerepet” vállalt az illegális hulladékkereskedelem elleni küzdelemben.

A tárcavezető elmondta, hogy a hulladékkövető rendszert a minisztérium legfontosabb ellenőrző szerve, a Környezetőrség üzemelteti. Ennek segítségével a múlt évtől valamennyi hulladékszállítmányt vagy használt árut ellenőriznek a határon. A rendszert pedig most kiterjesztik, és új szabályokat vezetnek be a használt áruk értékesítésére. Ezek szerint nyomon lehet követni, hogy hová kerül a használt áru az országban, és megakadályozható a külföldi hulladékok Romániában „felejtése”.Illegális hulladéklerakat Szentjobbon | Fotó: Környezetőrség

Tánczos elmondta, hogy a Romániában alkalmazott rendszert hamarosan valamennyi uniós tagállam köteles lesz bevezetni. „Ilyen szempontból úgymond úttörő munkát is végzünk, mert a határokon áthaladó hulladék nyomon követésére kifejlesztett rendszer jó példa a többi európai tagállam számára a határokon átnyúló illegális hulladékkereskedelem problémájának megoldására” - jelentette ki a miniszter.

Egy korábbi Facebook-bejegyzésében Tánczos arról számolt be, hogy a tavaly bevezetett hulladékkövető rendszer segítségével eddig 114 ezer tonna Romániába érkezett újrahasznosítható hulladékszállítmányt ellenőriztek és 3400 tonna szállítmányt állítottak meg a határon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?