Sarmaság: városi arculatot adnának a bányatelepnek

Több mint 15 éve, hogy a sarmasági szénbányára „lakat” került. A főbejáratot lebetonozták, a mellékbejáratokat betömítették és mára benőtte a növényzet. Néhány épület viszont még mindig jelzi: a bányatelepen egykor városi élet zajlott, és ha ügyintézésre került sor, az idősek elbeszélése szerint a helyiek azt mondták: megyünk be a faluba.

Az ott lakóknak református templomuk, iskolájuk, óvodájuk volt és van ma is. A bányászoknak klubjuk, étkezdéjük, focicsapatuk és pályájuk. A 2006-os változásokat követően szinte megállt az élet, aki tehette, beköltözött a faluba, nagy részük viszont maradt, a bányászok nyugdíjba vonultak vagy más munkahelyet kerestek.

Dombi Attila polgármester | A szerző felvételei

„Évek óta azon dolgozom, hogy visszaadjuk a telep egykori fényét, ezért számos pályázatot nyújtottunk be az elmúlt időszakban, amire többnyire pozitív válasz érkezett. Remélhetőleg idéntől elkezdődik a bányatelep »felújítása«, ugyanis tíz megnyert pályázattal büszkélkedhetünk, ami azt jelenti, hogy az ott lévő 22 tömbház korszerűsítését már idén elkezdhetjük” – mondta a Maszol érdeklődésére Dombi Attila polgármester.

A bányászok egykori étkezdéje

Tavaly felújították az óvodát, ahova 72 gyermek jár, és december 30-án jött az értesítés, hogy idén elkezdhetik a bányatelepi kettes számú iskola korszerűsítését is, jelenleg a szerződés aláírására várnak. Saját költségvetésből befejezték a járdák térkövezését, a sáncok lebetonozását, az Anghel Saligny-program révén folytatják az elmaradt utcák leaszfaltozását és az ívóvízhálózat bővítését.

A bányászklubot már lebontották

Napelempark, kerékpárút, parkolóhelyek

Az egykori Sarmasági Minerul elhagyatott focipályájára egy 500 kw-os napelempark létesítésére pályáznak, az országos helyreállítási terv (PNRR) révén kerékpárútvonalat építenének ki a bányateleptől Selymesilosváig és a Magura-hegyig. Az elkészült ravatalozót is átadják a közeljövőben, miután leaszfaltozzák az előtte lévő területet.

Az elkészült ravatalozó

Lebontották a használhatatlanná vált egykori „bányászklubot”, hogy helyére parkolóhelyeket és garázsokat építsenek a bányatelepi lakosoknak.

„Az a tervünk, hogy megváltozzon a bányatelep arculata, ezért a megnyert pályázatokat szeretnénk sikeresen gyakorlatba ültetni, a munkálatokat pedig mihamarabb elkezdeni” – mondta a polgármester.

Szelektív hulladékgyűjtő állomásra pályáznak

Kovács Tibor alpolgármester a bányatelepen járva büszkén mutatta a már elért célokat: az elkészült sáncot, a járdákat, amit helyi költségvetésből valósítottak meg, a központi parkot és játszóteret, valamint a tavaly elkészült műfüves focipályát.

„Bízunk benne, hogy a felújított tömbházak által kisváros arculata lesz ennek a kerületnek, és megtelik élettel, hiszen közel kétezer lakos él itt. Két elektromos töltőállomás felállítását tervezzük, és földbe süllyesztett négy szeméttározóra, valamint szelektív hulladékgyűjtő állomásra pályázunk. Ennek megvalósítása érdekében megvettük már a szükséges területet” – mondta az alpolgármester, aki a tömbházak kapcsán elmondta, a legrégebbiek még a 70-es években épültek szolgálati lakásoknak, az utca jobboldalán lévő négyemeletesek a nyolcvanas években. A teljes felújítást, ablak- és a tetőcserét követően új arculata lesz a bányatelepnek, és várhatóan megnőhet az ingatlanok ára is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?