FRISSÍTVE – Rémségek otthonai: lemondott az Ilfov megyei közegészségügyi hivatal igazgatója

Felmondott az Ilfov megyei közegészségügyi hivatal igazgatója az idősotthonokban feltárt rémségeket követően. Teodor Gabriel Negulescu a Hotnews-nak azt mondta, hogy bár lemondott tisztségéről, kötelességét teljesítette, hiszen korábban mindhárom központban tartottak ellenőrzéseket és összesen hét bírságot is kiróttak a rendellenességek miatt. FRISSÍTÉS: Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint az iratok ellenőrzése helyett át kell térni a valós vizsgálatokra, az idős szermélyek ellátására pedig tesztprogramot tervez. FRISSÍTÉS: Marius Budăi munkaügyi miniszter törvénymódosítást helyezett kilátásba.

Fotó: DIICOT

Az intézményvezető azt is hozzátette, hogy mielőtt távozna, még gondoskodni fog arról, hogy a három otthonból kimentett nyugdíjasokat más otthonokban helyezzék el.

Ez volt az első lemondás ebben a horrorisztikus ügyben; a fogyatékkal élő személyek jogait védő országos hatóság elnökét, Mihai Tomescut és alelnökét, Adela Crăciunt, mint ismeretes, Marcel Ciolacu kormányfő kérésére menesztették, ugyanakkor az érintett otthonokat működtető alapítvány korábbi vezetőségi tagja a nyomozás idejére felfüggesztette tanácsadói tevékenységét Gabriela Firea családügyi miniszter kabinettjében, Bukarest harmadik kerületének polgármestere, Robert Negoiță pedig a kerületi szociális és gyermekvédelmi igazgatóság vezetőjét függesztette fel a tisztségből.

Hétvégén, mint ismeretes, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt mondta, hogy bár a közegészségügyi ellenőrök tartottak vizsgálatot az érintett otthonokban, nem állapítottak meg problémákat. Már akkor jelezte, hogy a történtek miatt hétfőn egyeztet a területi közegészségügyi hivatal vezetőjével, azt akarta kideríteni, hogy miért nem reagált arra, hogy ezen otthonokban kínozták az időseket. A tárcavezető azt gyanítja, hogy a vizsgálati jelentőségeket meghamisították, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezt a nyomozóhatóságnak kell kiderítenie és bizonyítania.

FRISSÍTÉS: Rafila hétfő koradélután sajtótájékoztatón jelezte, hogy az érintett három Ilfov megyei idősotthont ellenőrizték a közegészségügyi hivatal illetékesei, és csak olyan kisebb kihágásokat állapítottak meg, mint például, hogy nem megfelelően tárolták a szennyest. Kiemelte, a hétfőn lemondott Negulescu ideiglenesen vezette a hivatalt, a továbbiakban viszont kiírják a versenyvizsgát a tisztség betöltésére.

A problémát viszont szerint azt jelenti, hogy az ellenőrzések legtöbbször csak az iratok vizsgálatát jelentik a valós tények helyett. „Romániában is át kell térnünk a valós ellenőrzésekre” – hangsúlyozta Rafila, aki szerint összehangolt és szervezett vizsgálatokra lenne szükség, hogy előrelépés történjen.  

Megjegyezte azt is, hogy szeretne egy olyan tesztprogramot indítani, amely révén a hasonló helyzetben lévő idős embereket a pszichiátriai kórházak külső szakosztályaként működő központokban ápolják. „Ezeknek a beteg embereknek egészségügyi ellátásra van szükség, biztosítanunk kell azt, hogy azt megkapják” – mondta az egészségügyi miniszter.

FRISSÍTÉS: Marius Budăi munkaügyi miniszter a civil szervezetekkel folytatott egyeztetéseket követően hétfő este azt mondta, hogy a kormány nyitott és átlátható eljárást biztosít majd ahhoz, hogy kiválasszák a szociális szolgáltatások ellenőrzésében részt vevő szervezeteket - számolt be a Digi24. Ugyanakkor törvénymódosításra is számítani kell: a szociális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabálymódosításokat már szeptemberben megtárgyalhatják a parlamentben, de további két törvénymódosítások is dolgozni fognak, hogy az Ilfov megyei idősotthonokban feltárt rémségekhez hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Ismeretes, hogy a hatóságok múlt héten mintegy száz idős személyt menekítettek ki három Ilfov megyei idősotthonból, ahol embertelen módon bántak velük. A rémségeket először a sajtó tárta fel, még februárban. A belügyminisztérium szerint már évek óta nyomoztak az ügyben de, hogy a későbbiekben a vádirat is megállja a helyét, nem hamarkodhatták el a közbelépést. Az ügyben vizsgálatok zajlanak, kérdéses ugyanis, hogy hogyan fordulhatott elő és ki a felelős azért, hogy hónapokon át tucatnyi idős, magatehetetlen embert kínozhattak, éheztethettek és megalázhattak olyan központokban, amelyek papíron hivatalosan működtek, szerződésben álltak állami intézményekkel és elviekben ellenőrizni is kellett volna azokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?