Rémségek otthonai: menesztéseket kér a kormányfő, felelős kerestetik

Felelősségre vonást sürget Marcel Ciolacu az Ilfov megyei idősotthonokban feltárt rémségek ügyében; a miniszterelnök a pénteki kormányülésen több intézményvezető menesztését kérte, ugyanakkor a nyomozati eljárás felgyorsítását is szorgalmazta.

Ki a felelős azért, hogy hónapokon át tucatnyi idős, magatehetetlen embert kínozhattak, éheztethettek és megalázhattak olyan központokban, amelyek papíron hivatalosan működtek, szerződésben álltak állami intézményekkel és elviekben ellenőrizni is kellett volna azokat?

Emlékezetes, hogy a sajtóban már év elején feltárták a rémségeket, egy civil szervezet képviselője pedig már tavaly jelentette az Ilfov megyei idősotthonokban elkövetett visszaéléseket, ugyanakkor a hatóságok csak a héten menekítették ki a „lakókat”. Azóta tucatnyi szörnyűséges vallomás került nyilvánosságra.

Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres

Marcel Ciolacu bevallása szerint nem is bírta azokat végigolvasni; a rémségeket hivatalnokok segítségével elkövető bűnözői csoportnak minél hamarabb felelnie kell a tetteiért – mondta. Ennek jegyében felszólította Marius Budăi munkaügyi minisztert, hogy még pénteken menessze a szociális felügyeletért és a kifizetésekért felelős országos ügynökség (ANPIS), valamint az intézmény Ilfov megyei ügynökségének a vezetőségét. Mivel a szociális ügyek területi hivatala nem az ő fennhatóságába tartozik, az Ilfov megyei tanácstól és Bukarest hármas körzetének polgármesteri hivatalától kérte az alárendeltségükbe tartozó szociális intézmények vezetőinek a menesztését, ugyanakkor a fogyatékkal élők jogainak a védelmét felügyelő országos hatóság elnökének a leváltását is kérte.

„Arra kérem az igazságügyi minisztert, hogy egyeztessen a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) vezetőségével, hogy ez a nyomozás elsőbbséget élvezzen náluk. Szeretném, ha azt is tisztáznák, hogy miért nem avatkoztak közbe korábban, miközben az események már régebb óta ismertek voltak” – mondta Ciolacu, aki korábbi bejelentésének megfelelően elrendelte, hogy az ország összes idősotthonának és a fogyatékkal élők gondozására berendezkedett központjainak az ellenőrzést.

Vasárnap ugyanakkor a belügyminiszterrel, a munkaügyi miniszterrel és az összes ellenőrzőszervvel tart majd találkozót, hogy mint fogalmazott: minél hamarabb helyreállítsák az állami intézményekbe vetett bizalmat.

Ellentmondásos iratok

A kormányülést követően Marius Budăi elmondta, hogy az ANPIS területi kirendeltségeinek évente ellenőriznie kell a központokat. Ami bevallása szerint megdöbbentette, hogy a működési engedélyekhez társított fotók ötcsillagos szállodai körülményeket hirdettek, holott a valóság, mint kiderült teljesen eltért attól. „Ki kell derítenünk, hogy ez hogyan történhetett meg” – mondta, hangsúlyozva, hogy már február óta együttműködnek a DIICOT által folytatott nyomozásban.

Budăi bemutatta, hogy milyen fotók voltak bejegyezve a működési engedélyhez | Fotó: képernyőmentés

Megjegyezte, a munkaügyi minisztérium is elrendelt egy vizsgálatot az ügyben, főleg miután kiderült, hogy például a Szent Gábor Egyesület 2021-ben kapta meg az ideiglenes működési engedélyt, amelyet azt követően meghosszabbítottak. Elmondása szerint az ellenőrzés elsősorban azok kötelessége lett volna, akik ezekkel az idősotthonokkal szerződéses viszonyban álltak. A kifizetésekért felelős hatóság évente kell ellenőrizze, ugyanakkor fogasztóvédelem, a közegészségügyi és egy több egyéb felügyeleti szervnek is van ellenőrző joga. A fogyatékkal élő személyek jogait védő országos hatóság a munkaügyi minisztérium fennhatósága alá tartozik, hogy ugyanakkor a területi szociális ügyek hivatala a megyei tanács alárendeltségében működik.

Felelős kerestetik

Hubert Thuma, az Ilfov megyei tanács elnöke szerint viszont sem a megyei szociális ügyek igazgatósága, sem pedig a polgármesteri hivatalok nem ellenőrizhetnek magánvállalkozásként bejegyzett idősek otthonát. „Csupán azokat ellenőrizhetjük, amelyek az alárendeltségünkbe tartoznak. Ezek magán központok voltak, csak az egyikben voltak kedvezményezetteink. Ott ellenőrizhettük azt, hogy az általunk kifizetett pénzt valóban a kedvezményezettek érdekében költik el. A szociális hivatalától kértünk erre vonatkozó igazolást, az szerepel a szerződés mellett, de a központok ellenőrzésre nincs jogkörünk” – mondta a Digi24-nek.

Az önkormányzati elöljáró szerint épp két hete tartottak ellenőrzést az egyik idősotthonban, és látszólag minden rendben volt. „Ha nem tettek eleget a kötelességüknek, akkor fizetni fognak érte” – mondta.

Voluntari polgármestere, Florentin Pandele is arról számolt be, hogy a helyi szociális igazgatóságnak nem volt ellenőrzői jogköre az idősek otthonában, elmondása szerint, ha ők lettek volna a felelősök az engedélyeztetésért akkor ez nem fordult volna elő.

Budai kijelentette: aki szerződést köt valamilyen szolgáltatásra, az felelősséggel tartozik annak minőségének ellenőrzéséért is.

Kicselezték a vizsgálatokat

Az ügyészségi vallomások alapján viszont az otthonok működtetői igyekeztek kicselezni az ellenőrzéseket. A Digi24 beszámolója alapján például, amikor a munkaügyi felügyelőket vagy a közegészségügyi hivatal munkatársait várták, az ellenőrzést megelőző éjszaka az időseket átköltöztették – hogy ne derüljön fény a túlzsúfoltságra – a rossz minőségű ételt pedig a garázsban rejtették el.

Emlékezetes, hogy a fogyasztóvédelemi hatóság az év elején átfogó ellenőrzéseket tartott az ország idősotthonaiban, ugyanakkor annak elnöke, Horia Constantinescu pénteken azt mondta, hogy a DIICOT-ügyben érintett központokat nem vizsgálták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?