Négy volt miniszter ellen indulhat nyomozás

Négy volt miniszter ellen kérte bűnvádi eljárás indítását a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT), amely szerint a volt kormánytagok döntéseikkel a Petromidia olajfinomító 2000-es évek eleji privatizációja nyomán több mint félmilliárd euróval károsították meg az államot.

A DIICOT a felettes vádhatóságtól, a legfőbb ügyészségtől kérte, forduljon Klaus Johannis elnökhöz, és igényelje tőle a bűnvádi eljárás indításának engedélyezését.

Mihai Tănăsescu volt pénzügyminiszter és Dan Ioan Popescu volt gazdasági tárcavezető a szociáldemokrata Adrian Năstase egykori miniszterelnök kormányának voltak tagjai 2003-ban, egy vitatott kormányrendelet elfogadásakor. Sebastian Vlădescu és Gheorghe Pogea 2008 után voltak pénzügyminiszterek.

Az ügyészség bűnszövetkezet létrehozásával, hivatali visszaéléssel és sikkasztásban való bűnrészességgel gyanúsítja a négy minisztert - derül ki a vádhatóság közleményéből. Eszerint Tănăsescu és Popescu 2003-ban rosszhiszeműen látták el hivatali kötelességeiket azáltal, hogy sürgősségi kormányrendeletben kezdeményezték a Petromidia olajfinomítónak az állammal szembeni 603 millió dolláros adósságának kötvényekké való átalakítását. Az ügyészek szerint ezt a rendeletet törvénytelenül fogadta el a kormány.

A Petromidiát 2000-ben privatizálta az állam, a tranzakció nyomán a finomító a 2014-ben elhunyt Dinu Patriciu üzletember által birtokolt Rompetrol olajcég tulajdonába került. Az ügyészek szerint a két miniszter Patriciu utasításaira terjesztette a kormány elé a rendeletet. A vádhatóság azt rója fel Vladescunak és Pogeának, hogy 2008 után pénzügyminiszterként elmulasztották megtenni a szükséges lépéseket, hogy a kötvényeket a bukaresti értéktőzsdén értékesítsék, ugyanis a Rompetrolnak ezeket meg kellett volna vásárolnia az adósság kifizetése fejében. Az ügyészek megállapították, hogy így a román állam nem kapta vissza a Petromidia adósságát.

A Rompetrol 2009 óta a kazahsztáni KazMunayGaz olajvállalaté. A DIICOT május elején zár alá helyezte a Petromidia finomítót és a Rompetrol töltőállomásait, amelyeknek összértéke mintegy 700 millió dollár. A Rompetrol a második legnagyobb vállalat a román üzemanyagpiacon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?