Fizetésképtelenség megállapítását kérte a Rompetrol

Fizetésképtelenség megállapítását kérte a Bukaresti Törvényszéktől a Rompetrol SA román kőolajipari társaság, miután tavaly jogerős ítéletben kötelezték egy 58,5 millió dolláros köztartozás és kamatai kifizetésére – közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

A hatóságok szerint a 15 év alatt felhalmozott késedelmi kamatok a tartozás alapösszegének a háromszorosát teszik ki.

A Rompetrol közleménye szerint a bíróság által megállapított tartozás kifizetése annyira megingatná a társaság pénzügyi egyensúlyát, hogy a cég működése veszélybe kerülne. Ugyanakkor a társaság azt közölte, hogy az elmúlt időszakban több mint 50 millió dollárt fordított saját forrásaiból romániai lelőhelyek felkutatására, és olyan fúrótornyok beszerzésére, amelyekkel külföldi kitermelésbe kezdhet.

A társaság álláspontja szerint a cég újjászervezése tenné lehetővé, hogy az elvégzett beruházások hasznot hajtsanak a cégnek.

A törvények szerint a törvényszék a fizetésképtelenség megállapítása után általános eljárást rendelhet el, ami vagyonkezelő kinevezésével és átvilágítással jár. Ha az átvilágítás azt jelzi, hogy a cég megmenthető, és a hitelezők is jóváhagyják, akkor megpróbálják az újjászervezést. Ellenkező esetben a cég csődbe megy.     

A Rompetrol SA a kazah nemzeti kőolajtársaság, a KazMunayGas irányítása alatt lévő KMG International cégcsoporthoz tartozik. A cégcsoport legfontosabb cége a román tengerparton álló Petromidia kőolajfinomítót működtető Rompetrol Rafinare. 2014 januárjában a román állam 26,7 százalékos részesedést szerzett a Rompetrol Rafinareban azzal, hogy elengedett 200 millió dollárt a társaság 688 millió dolláros köztartozásából.

A cégcsoportot a tavaly elhunyt Dinu Patriciu üzletember építette ki, majd adta el két részletben 2007-ben és 2009-ben a KazMunayGaznak.

Kapcsolódók

Kimaradt?