Letöltendő börtönre ítéltek egy szenátort és egy volt minisztert

A bukaresti ítélőtábla kedden jogerősen 2,4 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Sorin Roşca Stănescu szenátort és 2,8 évre Sorin Pantiş volt távközlési minisztert az úgynevezett Rompetrol-dossziéban. A pernek további három elítéltje van.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátorát – civilben újságírót – bizalmas adatokkal való visszaéléssel és bűnszövetkezet létrehozásával vádolták ebben az ügyben. A Sorin Pantiş elleni vád a tőkepiac manipulálása és bűnszövetkezet létrehozása volt.

Az ügynek magyar érintettje is volt: az Országos Értékpapír-felügyeleti Bizottság egykori tagját, Erős Viktort korábban bűnpártolással vádolták, ám a bukaresti törvényszék korábban felmentette.

Ebben a dossziéban eredetileg kilenc személyt állítottak bíróság elé különböző gazdasági bűncselekmények elkövetése miatt, többek között az időközben elhunyt Dinu Patriciu üzletembert is. A Pantiş és a Stănescu elleni vádak lényege az volt, hogy bizalmas információkhoz jutottak hozzá a Rompetrol-részvények tőzsdére kerülésekor, és bennfentes kereskedelmet folytattak. 

Kimaradt?