Zárolták az ügyészek a Rompetrol vagyonát

Zárolta hétfőn a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) a Rompetrol vagyonát. A kényszerintézkedés néhány nappal azután történt, hogy az eddigi tulajdonos KazMunaiGaz eladta a második legnagyobb romániai kőolajcéget egy kínai társaságnak.

A DIICOT mintegy 600 millió eurónak megfelelő vagyont foglalt le, beleértve a Rompetrol összes töltőállomását és a petromidiai finomítót is. Hétfőn leállt a tőzsdei kereskedés az óriásvállalat részvényeivel.

A DIICOT hétfői közleménye szerint alapos a gyanú, hogy 2003-ban egy nemzetközi bűnszövetkezet nyomására született meg az a sürgősségi kormányrendelet, amely a Rompetrolnak az állammal szembeni 603 millió dolláros adósságállományát a pénzügyminisztérium által kibocsátott állampapírokká konvertálta. Az ügyészek az összeg behajtásáig zárolták a Rompetrol vagyonát.

A KazMunayGaz 2009-ben vásárolta meg a Rompetrol olajtársaság 25 százalékát Dinu Patriciu üzletembertől, aki 2007-ben már eladta a cég 75 százalékát a kazah vállalatnak. A kazahok idén április 19-én eladták a részvények 51 százalékát a China Energy Company Limited társaságnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?