banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Politikai elemző: a nacionalista diskurzus nem növeli Orban esélyeit a PNL kongresszusán

A húsz évvel ezelőtti botlásai nem akadályozzák meg a miniszterelnököt abban, hogy jóhiszeműen és szakértelemmel lássa el a mandátumát – véli George Jiglău politológus, aki szerint a Florin Cîţu múltjáról kiszivárgott információk nem fogják érdemben befolyásolni esélyeit a PNL elnöki tisztségéért folytatott küzdelemben. Az elemző szerint, ha Ludovic Orban győz a liberálisok tisztújító kongresszusán, akkor nem zárható ki a kormányfőcsere. Ám azt nem hinné, hogy a PNL jelenlegi elnöke a székelyföldi kampányában is bevetett nacionalista diskurzussal növeli az esélyeit a tisztújító kongresszuson.

Lassan célegyenesbe fordul a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusa előtti belső kampánya, az utóbbi időben a politikai közbeszédet a két elnökjelölt, Florin Cîţu és Ludovic Orban küzdelme, legújabban a miniszterelnök múltjának kínos epizódjai uralják. A két évtizeddel korábbi ittas vezetésért kiszabott büntetés után a kormányfőnek hétfőn egy második amerikai bírósági ügy miatt kellett magyarázkodnia. George Jiglău kolozsvári politológus, a BBTE oktatója azonban úgy véli, a Florin Cîţu múltbeli botlásainak feltárása nem fogja érdemben befolyásolni a PNL elnöki tisztségéért zajló küzdelmet.

Fotók: Agerpres

Az elemző a Maszolnak elmondta, a miniszterelnök korábbi amerikai bírósági ügyeinek kiszivárogtatása a sajtóba nem véletlen, és a liberálisok belső kampányához kapcsolódik, de nem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy Ludovic Orban táborához kötődik. Szerinte erről csak spekulálni lehet. „Nem tudhatjuk, mi történik a zárt ajtók mögött a PNL-ben. De tény, hogy különböző típusú választások kontextusában korábban is a kampányok kísérőjelensége volt az ellenfeleket lejárató információk kiszivárogtatása” – jelentette ki.

A miniszterelnök most az álmait éli

A politológus ugyanakkor úgy véli, a közvélemény hajlamos kiragadni a kontextusból és túlzott jelentőséget tulajdonítani kiszivárogtatott információknak, pedig azt kellene mérlegelni, hogy a húsz évvel ezelőtti botlásai megakadályozzák-e a miniszterelnököt abban, hogy jóhiszeműen és szakértelemmel lássa el a feladatait.

„Nyilván szinte mindenkinek a múltjában vannak sötét foltok, de szerintem Florin Cîţut a múltbeli hibái nem akadályozzák meg abban, hogy jó kormányfő legyen. Hajlamosak vagyunk elvárni a köztisztségbe kerülő személyektől, hogy szentéletűek legyen, és megbotránkozunk azon, ha valamilyen terhelő információk derülnek ki az előéletükről. Ez nincs rendben. Jogosan akkor botránkozhatnánk meg, ha a kormányfőről kiderülne, hogy mandátuma alatt követ el valamilyen törvénytelenséget” – magyarázta.

A politológus szerint Florin Cîţu erejét az adja a PNL belső kampányában, hogy a párt tekintélyes – főként az egykori PDL-ből származó – politikusai sorakoztak fel mögéje, és a megyei szervezetek küldöttségeinek többsége is támogatni fogja. A híveit pedig a múltbeli botlásainak feltárása nem fogja eltántorítani attól, hogy a tisztújító kongresszuson rá szavazzanak.

„A miniszterelnök most az álmait éli. Szerintem húsz évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy kormányfő lesz, és közel áll majd ahhoz, hogy egy nagy párt vezetőjévé válasszák meg. Szerencsés módon lett pénzügyminiszter, majd miniszterelnök. Politikai tapasztaltságát össze sem lehet mérni a Ludovic Orbanéval, aki nemrégiben egy dörzsölt húzással magasra emelte a lécet: bejelentette, hogy lemond a képviselőház elnöki tisztségéről, ha veszít a tisztújító kongresszuson. A különféle számításokból Florin Cîţu mögé álló politikusokat és megyei szervezeteket azonban a múltbeli botlásainak feltárása nem fogja befolyásolni” – részletezte a politológus.

„Mindenki arra vár, hogy érjen véget a kampány”

George Jiglău szerint a kormányfő koalíciós támogatását sem gyengítették különösebben a múltjáról kiszivárgott információk. Emlékeztetett arra, hogy az USR-PLUS eddig nem támadta ezekért az ügyekért a miniszterelnököt. „Az USR-PLUS jelenleg inkább az RMDSZ-szel van konfliktusban az igazságügyi reformok kérdésében, és nem hinném, hogy a Dan Voiculescu egészségügyi miniszter eltávolításakor keletkezett feszültségek után újabb koalíciós válságot kívánna gerjeszteni. A koalícióban most mindenki arra vár, hogy érjen már véget a kampány” – vélekedett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy miként befolyásolja a PNL belső kampánya a kormányzás hatékonyságát, az elemző emlékeztetett: nem egyetlen párt, hanem egy koalíció irányítja az országot. „A párt belső kampánya sokkal inkább befolyásolná a kormányzást, ha a liberálisok egyedül kormányoznának. A PNL nem engedheti meg magának, hogy elveszítse az elsőhegedűs koalíciós szerepét és a miniszterelnöki tisztséget. Ezért megpróbálja elválasztani a belső kampányt a kormányzástól” – magyarázta.

Miniszterelnök-csere sem kizárt

A politológus szerint a kormányzást leginkább az befolyásolhatja, ha Florin Cîţu alulmarad Ludovic Orbannal szemben a tisztújító kongresszuson. A régi-új PNL-elnök ugyanis ebben az esetben nagy eséllyel magának fogja követelni a miniszterelnöki széket. „Kérdés, hogy ez esetben a Florin Cîţut támogató politikusok – Rareş Bogdan, Emil Boc, Raluca Turcan – szembeszállnak-e Ludovic Orbannal, aki bebizonyította, hogy nagyobb hatalma van a pártban, mint nekik együttesen” – jegyezte meg.

George Jiglău szerint a kormányfőcsere kérdésében alkotmányos szerepének tulajdoníthatóan államfőé az utolsó szó, aki eddig még nem tette le egyértelműen a garast a PNL elnöki tisztségéért küzdő két jelölt egyike mellett sem. „Ha Klaus Iohannisnak van preferenciája, azt a tisztújítás közeledtével explicit módon ki fogja nyilvánítani, mint ahogy megtette az első elnöki mandátuma elején, amikor a liberálisok tisztújító kongresszusa előtt Alina Gorghiu mellé állt Ludovic Orban ellenében. Ha pedig Florin Cîţu mellett áll ki, de nem a kormányfő győz, érdekes helyzet alakulhat ki” – mondta a politológus.

Az egyetemi oktató szerint hosszadalmas parlamenti procedúrával jár ugyan, de nem lehet kizárni azt a forgatókönyvet, hogy Ludovic Orban győzelme esetén a PNL miniszterelnököt cserél, ha erre végül Klaus Iohannis is rábólint. Emlékeztetett arra, hogy a koalíciós szerződés értelmében a kormányfői tisztség a liberálisokat illeti meg. „Így a koalíciós partnerek nem vétózhatnak meg egy másik miniszterelnök-jelöltet. A múlt év végi koalíciós tárgyalások idején az USR-PLUS még ellenezte, hogy Ludovic Orban kapjon kormányalakítási megbízatást, de álláspontjuk módosult Dan Voiculescu leváltása után” – magyarázta.

„Orban nem fog nyerni a nacionalista diskurzussal”

Ismert, hogy a Ludovic Orban akarva-akaratlanul bevonta az RMDSZ-t és a székelyföldi magyar közösséget is a PNL belső kampányába, amikor a liberálisok Hargita megyei szervezetének ülésén mondott beszédében a térség lakói számára is rendkívül érzékeny kérdést feszegetve a régió etnikai arányának megváltoztatását lebegtette meg. A kolozsvári politológus szerint a PNL elnöke ezzel veszélyes játékot űz.

„Én már akkor fogtam a fejem, amikor korábbi kampánybeszédeiben Ludovic Orban a Bibliát emlegette, és a keresztény román néplélekre, a tradicionális értékekre apellált. Lehet, úgy érezte, hogy vesztésre áll, ezért kezdett el nacionalista húrokat pengetni. Szorult helyzetben hajlamosak erre a nem túl bölcs húzásra a politikusok, mert érzelmeket kelt, eltereli a figyelmet a fontosabb dolgokról”, vélekedett.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy a nacionalizmus nem áll távol a PNL-től. Ennek a jelei megmutatkoztak, amikor a liberálisok az Európai Néppártba ültek át, de megnyilvánultak a családról szóló alkotmánymódosító referendum idején is. Ludovic Orban mandátuma alatt a PNL konzervatív irányt vett – összegzett George Jiglău, aki azonban nem hinné, hogy egy nacionalizmussal átitatott diskurzus növelné Orban esélyeit a tisztújító kongresszuson, azon egyszerű oknál fogva, hogy az ellenjelöltje mögött is több nacionalista, konzervatív politikus áll.

Kapcsolódók

Kimaradt?