A Nemzeti Liberális Párt kiáll a Cîțu-kormány mellett

A Nemzeti Liberális Párton (PNL) belüli választási kampány nem érinti a Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormány stabilitását, a PNL kiáll saját kormánya mellett, és testületileg elutasítja az ellenzék bizalmatlansági indítványait – közölte Ludovic Orban pártelnök hétfőn, a PNL vezetőségi ülése után.

Mint mondta, a PNL egyhangúlag döntött a párt törvényhozóinak mozgósításáról és arról, hogy mind az európai beruházásokért felelős miniszter elmarasztalását célzó, a héten napirendre kerülő úgynevezett egyszerű indítvány, mind a kormány egészének leváltását kezdeményező, jövő héten beterjesztendő bizalmatlansági indítvány esetében elutasítja az ellenzék kezdeményezéseit.

A pontosításnak a párton belüli feszültségek kölcsönöznek jelentőséget, Ludovic Orban pártelnök és a „Cîțu-tábor" hívei ugyanis kölcsönösen árulással vádolják egymást. A párt végrehajtó bizottságának hétfői ülésen bukaresti médiaértesülések szerint Robert Sighiartău, a párt főtitkára azzal gyanúsította meg Orbant, hogy – Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnökhöz hasonlóan – saját kormányának megbuktatását fontolgatja a párton belüli hatalma megőrzése érdekében.

Másik kritikusa, Florin Roman, a PNL alelnöke a nyilvánosság előtt is bírálta Orbant. Szerinte „feláldozta" a párt érdekeit azért, hogy legalább a képviselőház elnöki tisztségét megszerezhesse magának, miután a koalíciós partner USR–PLUS szövetség nem egyezett bele, hogy ő maradjon a miniszterelnök.

Roman szerint Orban elárulta a – Románia fejlesztésével kampányoló – párt 1300 polgármesterét, amikor a tisztségek elosztásánál átengedte a koalíciós partnereknek a fejlesztési, az európai beruházásokért felelős és a közlekedési minisztérium vezetését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A PNL újabb mandátumra pályázó elnöke szerint azonban az akkori tárgyalódelegáció – jelenleg Cîțut támogató tagjai – követtek el árulást tavaly decemberben, amikor „magára hagyták” a koalíciós tárgyalásokon. Orban szerint így is teljesítette azt a megbízatást, hogy a PNL-nek parlamenti súlyával arányos kormányzati jelenlétet „harcolt ki”.Ludovic Orban a pártgyűlésről távozóban | Fotó: Agerpres

A személyeskedésig menő vádaskodások két hete éleződtek ki a nagyobbik román kormánypártban, amikor Florin Cîțu miniszterelnök bejelentette: ő is megpályázza a PNL elnöki tisztségét. A PNL szeptember 25-re hívta össze tisztújító kongresszusát.

A tavalyi választásokon győztes, de ellenzékbe kényszerült Szociáldemokrata Párt (PSD) bejelentette, hogy jövő héten bizalmatlansági indítványt terjeszt be a jobbközép koalíciós kormány megbuktatása érdekében. Az ellenzéknek 32 szavazat hiányzik a 465 tagú parlamentben ahhoz, hogy leváltsa Florin Cîțu kormányát.

Kapcsolódók

Kimaradt?