Bemutatta bizalmatlansági indítványát a Szociáldemokrata Párt

Elkészült a jobbközép koalíciós kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány, amelyről beterjesztése előtt a Szociáldemokrata Párt (PSD) a szakszervezetekkel, a munkáltatókkal és más pártok törvényhozóival is egyeztetni akar egy minél szélesebb társadalmi támogatás megszerzése érdekében – jelentette be hétfőn Marcel Ciolacu, az ellenzéki alakulat elnöke.

A Cîțu-kormány fantasztikus rekordja: a bukott Románia című, Ciolacu által bemutatott előterjesztésben a PSD azzal vádolja a kormányt, hogy kudarcot vallott a gazdaságpolitikája és a koronavírus elleni oltási kampánya, a nyugdíjakat pedig „temetkezési segéllyé” akarja változtatni.Marcel Ciolacu PSD-elnök | Fotó: Agerpres

A bizalmatlansági indítvány előterjesztői azt állítják: a Florin Cîțu vezette koalíciós kormány gúnyt űzött a járvány utáni talpra állási esélyből, a pártklientúrának akarja átjátszani az európai helyreállítási alapokban Románia rendelkezésére álló pénzt.

A PSD szerint a jobboldali kormányzás másfél éve alatt az árak „felrobbantak”, a rezsi megduplázódott, az alapélelmiszerek luxusnak számítanak, a béreket, nyugdíjakat és a családi pótlékot befagyasztották, a román cégek és a farmerek pedig semmilyen segítséget nem kapnak. Az ellenzéki párt szerint Cîțunak azért is mennie kell, mert csődöt mondott az oltási kampánnyal, hiszen Románia átoltottsága fele az európai átlagnak, az utolsók között van a kontinensen.

Ciolacu kifejezte reményét, hogy a kabinet bukása esetén az államfő „visszatér az alkotmány szelleméhez”, és a legutóbbi választásokon győztes PSD jelöltjének ad kormányalakítási megbízást.

Azt azonban kizárta, hogy a kabinet bukása esetén – akár egy kisebbségi PSD-kormány támogatása érdekében is – együttműködne a jelenlegi kormány miniszterelnökét adó Nemzeti Liberális Párttal (PNL). Ezzel közvetve beismerte, hogy a PSD a jelenlegi parlamenti erőviszonyok közepette nem képes kormánytöbbséget szervezni maga köré.

A PSD-ből és a Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) álló ellenzéknek harminckét szavazat hiányzik a kormánybuktatáshoz. Ciolacu szerint a bizalmatlansági indítványt jövő héten terjesztik be, így várhatóan a június 30-án véget érő tavaszi parlamenti ülésszak utolsó napjaiban szavaznak a Cîțu-kabinet sorsáról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?