Ludovic Orban: Hargita megye etnikai összetétele is módosulhat a befektetési lehetőségek kiaknázásával

Hargita megye fejlődési potenciáljának kiaknázásával a régió etnikai összetétele is jelentősen módosulhat – jelentette ki vasárnap Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A politikus a PNL Hargita megyei tisztújító küldöttgyűlésén nyilatkozott erről. Szerinte a régiót „nagyjából” elkerülik a befektetők, mert a helyi önkormányzatok vezetői közül néhányan „nem is igazán érdekeltek" a beruházásokban.

„Ismert, hogy az RMDSZ (...) az egyetlen politikai képviselőjük (a magyar közösségé – szerk. megj.), és hajlamos egyfajta egyeduralomra. Könnyebben megőrzi a választóit, ha függenek tőle" – jelentette ki Ludovic Orban.

A PNL elnöke úgy vélte, hogy Hargita megye összes problémáira, a román közösség gondjait is beleértve, „nagy részben" az infrastruktúrafejlesztésen alapuló gazdasági fejlődés jelenti a megoldást.

Ludovic Orban a Marosvásárhely–Iaşi–Ungheni autópálya megépítését nevezte a kormány egyik legfontosabb beruházásának. Ha ez a projekt megvalósul, akkor szerinte Hargita megye sokkal vonzóbbá válik a befektetők számára.

A politikus szerint a megye „fejlődési potenciáljának kiaknázásával még az etnikai összetétele is jelentősen változhat".

„A befektetők megjelenésével, a termelési kapacitások beindulásával munkaerőre lesz szükség. Ha komoly gazdasági fejlődés indul be, akkor természetes, hogy az emberek ide jönnek munkát keresni. (...) Arra gondoltam: miért nem helyezzük át valamelyik ügynökség vagy hatóság székhelyét Csíkszeredába?" - fogalmazott a PNL elnöke.

Ezekben a napokban tisztújítás zajlik a PNL megyei szervezeteinél. A párt szeptemberben kongresszust tart, amelyen Ludovic Orban újra megpályázza az elnöki tisztséget. Ellenjelöltje Florin Cîţu kormányfő lesz.

(Nyitókép forrása: Agerpres)

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?