Egy második amerikai bírósági ügy miatt is magyarázkodnia kell Florin Cîțu miniszterelnöknek

A két évtizeddel korábbi ittas vezetésért kiszabott büntetés mellett egy második – felmentéssel végződött – amerikai bírósági ügy miatt kezdték támadni hétfőn az ellenzéki politikusok és egyes koalíciós partnerek is Florin Cîțu miniszterelnököt.

A kormányfőt már szombati – a múlt héten kitudódott ittas vezetéssel kapcsolatos – magyarázkodó sajtóértekezletén megkérdezték az újságírók arról, hogy miért szerepel a neve egy másik, 2008-ban bejegyzett bírósági ügyben is az amerikai Iowa államban. Cîțu akkor azt mondta: nem tudja, milyen ügyről van szó, akkor már Romániában élt, és őt nem értesítették az ellene indult ügyről.

Amikor arról kérdezték, miből fizette ki az ittas vezetésért kirótt tetemes bírságot és az ügyvéd honoráriumát, Cîțu azt mondta: eladta autóját és „azt hiszi”, bankkölcsönt is felvett. Hasonló bizonytalan választ adott arra is, hogy visszafizette-e később a bankhitelt: „úgy gondolom, igen” – válaszolta a kormányfő.

A Mediafax hírügynökség által közétett amerikai bírsági ügyirat szerint Florin Cîțut egy végrehajtó cég perelte be 2008-ban. A polgári perben 9755 dollárt akartak kifizettetni vele, amiért állítólag nem törlesztette a Maryland National Banknak 6700 dolláros tartozását. Hét hónappal később a bíróság „ideiglenesen” elutasította a keresetet, a végrehajtó cég pedig nem indította újra az eljárást.

A miniszterelnök újságírói kérdésre hétfőn elmondta, a második amerikai bírósági ügyről eddig nem volt tudomása, de utánanézett és kiderítette: 2009-ben polgári keresetet nyújtottak be ellene, amelyet a bíróság elutasított. Erről azonban nem is tájékoztatták őt az amerikai hatóságok. „Ha valaki meg akart engem találni 2009-ben, ezt nagyon könnyen megtehette. (...) Ezt a keresetet az amerikai bíróság elutasította, és én hiszek az Egyesült Államok igazságszolgáltatásában” – nyilatkozta Florin Cîţu az Agerpres beszámolója szerint.

„Hogyan lehet még megbízni egy olyan emberben, aki nem vállalja a felelősséget tetteiért? Ahogy átvert korábban egy amerikai bankot, majd eltűnt, Florin Cîțu ma ugyanúgy veri át a románokat: a GDP 50 százalékára rúgó, rekordméretű adósságba veri az országot, és ismét meg fog lépni” – írta hétfőn közösségi oldalán az ellenzék vezére, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségére pályázó Cîțut párton belüli fő riválisa, az újabb pártelnöki mandátumra pályázó Ludovic Orban házelnök bocsánatkérésre szólította fel, amiért az államfő és választói elől is eltitkolta amerikai bírósági ügyeit. A román média úgy tudja, hogy a bukaresti koalíciós kormányban részt vevő USR-PLUS szövetség egyes - a kormányfővel egyéb ügyek miatt is feszült viszonyba lévő – politikusai Cîțu leváltását követelik a PNL-től.

Cîțu egyébként a bankszektorból érkezett a politikába. Amerikai felsőfokú tanulmányait követően 2001-től két évig az új-zélandi jegybankban, 2002–2005 között az Európai Beruházási Bankban, majd a holland ING romániai leánybankjában dolgozott.

(Nyitókép forrása: kormányhivatal)

Kapcsolódók

Kimaradt?