Florin Cîţu nem mond le, végig szeretné vinni a vállalt reformokat

Nem fog lemondani a több mint húsz évvel ezelőtt történt közúti kihágása miatt, jelentette be szombat délután Florin Cîțu kormányfő, aki először állt nyilvánosság elé, mióta szerdán elismerte, 2000-ben, diákként ittasan ült volánhoz, amiért megbírságolták, sőt fogdában is ült.

A szombati sajtókonferencián a miniszterelnök elmondta, az államfővel is egyeztetett az ügyről, és egyetértettek abban, hogy csak kihágást követett el, nem bűncselekményt. Leszögezte, egy pillanatig sem gondolt a lemondásra, hiszen végig kell vinnie a vállalt reformokat. Sajnálja ugyan, ami 21 évvel ezelőtt történt, de ennek nincs köze a jelenhez.

Arra a kérdésre, hogy mit mondana egy ittasan vezető fiatalnak, Cîțu azt válaszolta, azt, hogy az alkoholt és a vezetést nem szabad összekeverni. Mint hangsúlyozta, az ominózus eset óta nem tett ilyet. A kormányfő részleteket is elárult a diákkori ballépésről, mint mondta, a szobatársa születásnapi bulijáról jött, ahol, úgy emlékszik, sört fogyasztott, de már nem tudja, hogy mennyit.

Cîțu hangsúlyozta, amit elkövetett, az az Egyesült Államokban csak kihágásnak, és nem bűncselekménynek (felony) számít. Szerinte ezt az is jelzi, hogy az eset után egy évvel felvették az új-zélandi nemzeti bankhoz, majd az Egyesült Államokba is visszatérhetett vízummal.

A kormányfő szerdán elismerte, hogy több mint húsz évvel ezelőtt ittas vezetésért büntették meg az Amerikai Egyesült Államokban, és két napra fogdába is zárták. A hírre reagálva a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu arra kérte szerda este Klaus Iohannis államfőt, hogy sürgősen szólítsa fel lemondásra Florin Cîţut, Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint pedig rontja pártja megítélését a napokban nyilvánosságra került információ.

Florin Cîţu indul a Nemzeti Liberális Párt elnöki tisztségéért, támogatói pedig azt állítják, hogy korábbi megbírságolásáról ellenfele, Ludovic Orban jutatott el információkat a nyilvános térbe. A párt jelenlegi elnöke ezt tagadja.

(Címlapfotó: gov.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?