A PSD szerint Iohannisnak nyilatkoznia kell arról, hogy tudott-e Cîţu elítéséről

A Szociáldemokrata Párt (PSD) felszólította pénteken államfőt, nyilatkozzon arról, hogy volt-e tudomása a Florin Cîţu ittas vezetés miatti elítéléséről, amikor kinevezte miniszterelnöknek a jelenlegi kormányfőt.

A párt közleménye szerint Klaus Iohannisnak ezt tisztáznia kell a közvélemény előtt, mert a nevét adta Florin Cîţu kormányalakítási megbízásához, annak ellenére, hogy a miniszterelnök pártja elveszítette a tavalyi parlamenti választásokat.

A szociáldemokraták szerint, ha az államfő tudott az amerikai bírósági ítéletről, akkor kötelessége elmagyarázni a közvéleménynek, hogy „miért szegte meg azt korábban hangoztatott elvét, miszerint nem nevez ki miniszterelnöknek bűncselekményekért elítélt személyeket, függetlenül attól, hogy melyik párt javasolja kormányfőnek”.

Abban az esetben – olvasható a PSD közleményében –, ha a miniszterelnök kinevezésekor az államfő tudott Florin Cîţu elítéléséről, Klaus Iohannisnak „kötelessége nyilvánosságra hozni”, kit von felelősségre amiatt, hogy egy zsarolható politikus került a kormány élére, és ezáltal veszélybe került a nemzetbiztonság.

A PSD leszögezi: Florin Cîţu nem egy egyszerű közlekedési kihágásért, hanem olyan cselekedetekért ítélték el az Egyesült Államokban, amelyek Romániában is bűncselekménynek számítanak.

(Címlapképen Marcel Ciolacu, a PSD elnöke. Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?