Marcel Ciolacu szerint ez elnöknek le kellene mondatnia Florin Cîţu kormányfőt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu arra kérte szerda este Klaus Iohannis államfőt, hogy sürgősen szólítsa fel lemondásra Florin Cîţu miniszterelnököt, aki beismerte, hogy két évtizeddel ezelőtt ittas vezetésért megbüntették az Amerikai Egyesült Államokban.

Az ellenzéki politikus állásfoglalásának előzménye, hogy a kormányfő szerdán megerősítette: több mint 20 évvel ezelőtt két napig fogdában ült és megbírságolták Amerikában, mert alkohol befolyása alatt vezetett.

Marcel Ciolacu arra hivatkozott, hogy a törvény tiltja a büntetett előéletű személyek miniszteri kinevezését. „Arról a törvényről beszélünk, amelyik másokat is megakadályoztak abban, hogy bársonyszéket kaphassanak a Victoria-palotában. A románok politikai érettséget várnak el a vezetőiktől, nem egy megkésett kamasz magyarázkodásait” – írta Facebook-oldalán a PSD elnöke.

A miniszterelnököt a szerdai kormányülés után szembesítették az újságírók azzal a sajtóértesüléssel, miszerint 2000-ben két napra fogdába zárták és megbírságolták az amerikai hatóságok, amiért alkohol vagy kábítószer hatása alatt vezetett. Cîţu elmondta: ittas vezetés miatt róttak ki rá pénzbírságot, amit kifizetett.

Hangsúlyozta: egy húsz éve történt hibáról van szó, amiért súlyos árat fizetett, az autóját is el kellett adnia, egy évig gyalog kellett járnia. Hozzátette: kihágásról volt szó, és Romániában is előfordult, hogy közlekedési vétségekért megbírságolták.

(Nyitóképen: Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?