FRISSÍTVE: „Nem vagyunk hozzászokva ehhez” – ellenőrző „hadjárat” országszerte

Minden korábbinál átfogóbb és szigorúbb ellenőrzések zajlanak ezekben a napokban az ország idősotthonaiban és szociális központjaiban. Az Ilfov megyei idősotthonokban feltárt rémségek kapcsán rendelték el a vizsgálatokat, amelyek kapcsán már bezárásokat vagy a működési engedélyek ideiglenes felfüggesztését is elrendelték bizonyos intézményeknél.

Többek között Temesváron. Az első hírek még arról szóltak hétfőn, hogy egy idősotthont zártak be, estére viszont kiderült, hogy a Temesvár 89 Alapítvány egyik hajléktalanok számára fenntartott szociális központját. Mihai Ritivoiu, a megye prefektusa este sajtótájékoztatón tisztázta, hogy ideiglenesen felfüggesztették az otthon működési engedélyét, de addigra már Dominic Fritz polgármester felkereste az intézményt és Facebook-oldalán közölt helyszíni videóbejegyzésben háborgott a prefektúra döntése miatt. „Nem luxusszálló, hanem egy otthon, ahol több, különböző problémákkal bíró személy osztozik a szobákon. Felháborít a prefektus hozzáállása” – fogalmazott, megjegyezve, hogy az alapítvány több mint harminc éves működése alatt semmilyen kormánytámogatásban nem részesült, a polgármesteri hivatal és magántámogatók biztosítják a működését. „Elképesztő, hogy a kormány, amelyik eddig semmit nem tett ezekért az emberekért, most azt színleli, hogy segít rajtuk azáltal, hogy kiteszi őket az otthonukból. Ez egy ritka kegyetlen bürokratikus döntés, aminek semmi köze az emberek érdekéhez és méltóságához. Mind akik a központban vannak egyértelműen kijelentették nekem, hogy ott akarnak élni” – ecsetelte Fritz, aki szerint a prefektúra valami más botrányt akart ezáltal eltakarni. „Kellett egy botrány Temesváron. Vajon a prefektúrának van előírt normája, hogy bezárjon valamit?” – tette fel a kérdést Fritz.

Temesvár polgármestere felkereste a hajléktalanok alapítványai otthonát | Fotó: Dominic Fritz Facebook-oldala

„Szigorúak voltak, de ennek így is kellene történnie”

De mennyire is szigorúak az Ilfov megyei rémségek miatt elrendelt ellenőrzések? Túlzásba esnek-e az illetékes szervek a botrány okán? A tapasztalatokról a nagyváradi Caritas egyik idősotthonának vezetőjét kérdeztük. Paur Andrea lapunknak elmondta, hogy ilyen átfogó ellenőrzést korábban még nem tapasztalat. Hétfőn „rajtaütés szérűén” érkeztek a felügyelők, reggeltől estig egymásnak adták át a kilincset a különböző szakhatóságok munkatársai. De szerinte nem estek túlzásba, egyszerűen szigorúak voltak. „Nem vagyunk hozzászokva ehhez. Igencsak odanéztek mindennek, szigorúak voltak, de ennek így is kellene történnie. Szerintem ez nem egy rossz dolog” – állapította meg a Maszolnak.

Rámutatott, hogy őket januártól havonta rendszeresen ellenőrizték az illetékes hatóságok, emiatt is csodálkozott azon, hogy Ilfov megyében nem derült fény korábban a történtekre. Kiemelte, vannak idősotthonok, akik kapnak állami támogatást, annak összegét pedig épp januártól emelték meg, így az otthonok lakónként havi ezer lejt igényelhetnek. Szociális esetnek az számít, ha valakinek nincs hozzátartozója, és a bevétele nem fedezi az ellátását. Amennyiben van, aki támogassa, akkor már nem számít szociális esetnek.

Sokkal több különben a szociális eset – hely sincs elegendő a számukra az otthonokban, és gyakorta még a nem szociális eseteket sem tudják fogadni a telítettség miatt –, ami viszont problémát okoz, hogy nagyon sok demenciával bajlódó idős emberrel szembesülnek, amire bevallása szerint nincsenek felkészülve. „Nagyon nagy szükség lenne egy állami központra” – mutatott rá. Az idősotthonok nem úgy vannak kialakítva, hogy ennyi demenciában szenvedő személyt ellássanak. Együttműködnek ugyan pszichiáterrel, de ezeknek a személyeknek állandó orvosi felügyeletre lenne szükségük.

Fotó: Caritas

Emlékezetes, hogy Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn ejelentette, hogy egy tesztprojektet készül indítani, amely során a pszichiátriai kórházak külső szakosztályaként működnének időseket ellátó központok, mert ahogyan Paur is tapasztalta, sokaknak olyan rendszeres orvosi felügyeletre lenne szükségük, amit az asszisztensek és az ápolók nem tudnak megadni.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az Ilfov megyei esetek után a bentlakók hozzátartozói „megrohamozták-e” például a nagyváradi idősotthonokat, de annak vezetője nem tapasztalat ilyesmit. „De mi folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a hozzátartozókkal. Emiatt is furcsállom, ami Ilfov megyében történt” – fűzte hozzá.

Országos szégyen

Mint ahogyan sokan mások, főleg amiatt, hogy évek óta többen is jelezték a különböző intézmények felé a „rémségek házaiként” emlegetett otthonokban elkövetett kegyetlenségeket. Klaus Iohannis államelnök kedden országos szégyennek nevezte, hogy ez megtörténhetett, és most olyan lépésekre van szükség, amelyek „gyökerestől irtják ki a rosszat”. „Minden felelős meg kell találni, amíg nem vonnak mindenkit felelősségre, addig a helyzet nem fog javulni” – jelentette ki az államfő.

Ismeretes, hogy menesztések és lemondás már történt az ügy kapcsán, ugyanakkor a Marcel Ciolacu kormányfő által elrendelt országos ellenőrzések során újabb szabálysértésekre is fény derült.

FRISSÍTÉS: Kolozs megyében összesen 87 olyan bentlakásos központ van, ahol időseket, fogyatékkal élő felnőtteket vagy épp gyermekeket gondoznak. Ezek közöl a Ciolacu által elrendelt átfogó vizsgálatok következtében 12-őt ellenőriztek az akció első napján. Több szabálysértést is feltártak, ugyanakkor a vizsgált intézetek közül egyet sem kellett bezárniuk. Hatminchat, összesen 327 500 lejes pénzbírságot szabtak ki a rendellenességek miatt, ugyanakkor 106 figyelmeztetést is megfogalmaztak a működtetőkkel szemben.

Szatmár megyében viszont ideiglenesen felfüggesztették egy idősotthon működését, mivel annak nem volt közegészségügyi engedélye. Onnan összesen 17 személyt helyeztek át más otthonba, ugyanakkor többek hozzátartozói a Presasm.ro.nak azt mondta, hogy a körülmények jók voltak, ezért amint lehetőségük lesz rá, visszaviszik oda a rokonukat.

Arad megyében is felfüggesztették egy idősotthon működését; a prefektúra tájékoztatása alapján nem volt megfelelő a tisztaság, kevés volt a mosdó és az étkező is túl kicsiny volt. Tizenkét idős embert gondoztak ott, őket egy másik központba helyeznek át.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?