banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Beperelte a voluntari-i idősotthonok vezetősége a panaszt tevő szomszédokat

A Vitéz Szent Gábriel Egyesület beperelte a szomszédokat, amiért azok panaszt mertek tenni rájuk a hatóságoknál az idősotthonban tapasztalt állapotok miatt – írja a Hotnews. Az egyik idősotthon szomszédjait képviselő ügyvéd, Silviu Munteanu számolt be arról, hogy a voluntari-i rémségek házaiként emlegetett idősotthonokat működtető egyesület erkölcsi kártérítést is követelt a szomszédoktól.

„Ügyfeleimmel először úgy gondoltuk, hogy nem nyilatkozunk nyilvánosan az otthonnal kapcsolatos kérdésekről. Végül úgy döntöttünk, hogy néhány pontosításra szükség van azzal kapcsolatban, amit Ovidiu Vanghele és Bianca Albu a Médiakutató Központ és a Buletin de București munkatársai feltártak. Fontos tudni, hogy 2021 októbere óta több tucatnyi megkeresést kaptak az intézkedésre jogosult intézmények a szóban forgó egyesület tevékenységével kapcsolatban” – írta Silviu Munteanu a Facebookon.

Fotó: Pexels

Az intézmények csak akkor reagáltak, amikor a bírák rákényszerítették őket

Az ügyvéd közölte továbbá, hogy a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság előtt van egy ügyirat arról, hogy a Fogyatékos Személyek Jogait Védő Országos Hatóság (ANPDPD) kötelezze a Vitéz Szent Gábriel Egyesületet engedélyének a visszavonását. Ezenkívül az ügyvéd elmondta, kollégájával együtt számos megkeresést küldtek a voluntari-i önkormányzathoz, közegészségügyi osztályhoz, a kifizetési ügynökséghez és a Fogyatékos Személyek Jogait Védő Országos Hatósághoz, mivel ezektől az intézményektől kapta az engedélyeket az egyesület. Még a voluntari-i szennyvízhálózatot kezelő vállalathoz, az Euroapavolhoz is fordultak.

Mindezen intézmények esetében jogi lépéseket kellett tenni annak érdekében, hogy rákényszerítsék őket, hogy válaszoljanak a kéréseikre, vagy megtegyék a szükséges jogi intézkedéseket – mutatott rá az ügyvéd, hozzátéve, hogy a Fogyatékos Személyek Jogait Védő Országos Hatóság volt az egyetlen intézmény, amely korrekt jelentést készített.

„A novemberben elkészített jelentésből többek között kiderül, hogy a voluntari-i központban vannak rákos betegek, akik nem kapnak kezelést, hogy vannak cukorbetegek, akiknek kekszet és teát adnak, és ami talán a legfontosabb, hogy a szociális gondozási igazgatóság felé történő elszámolások csak formálisak” – mondta el Munteanu.

A Vitéz Szent Gábriel Egyesület beperelte a szomszédokat, mert értesítették a hatóságokat

Az ügyvédi iroda lépéseket tett egyebek mellett arra, hogy bíróság kötelezze a Vitéz Szent Gábriel Egyesületet, hogy hagyja abba a tevékenységét.

„Idén márciusban azonban a Vitéz Szent Gábriel Egyesület keresetet nyújtott be ügyfeleim ellen, hogy utóbbiak kötelesek legyenek 3000 euró összegű erkölcsi kártérítést fizetni az egyesületnek” – mondta el Silviu Munteanu. Hozzátette, az egyesület szemszögéből a szomszédok visszaélést követtek el, azzal hogy panaszt tettek.

Az ügyvéd szerint egyébként számos jogszabályt meg kellene változtatni, például nem adjanak ki gondozói központoknak ideiglenes működési engedélyt felelősségvállalással, hanem csakis a alapos hatósági ellenőrzések nyomán, és ha megfelel az elvárásoknak az engedélykérő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?