Háromszéken elkezdődött az idősek és fogyatékkal élők otthonainak ellenőrzése

Kovászna megyében ezen a héten 5 idősotthont és 11 fogyatékkal élőket gondozó központot ellenőriznek, közölte Ráduly István. Kovászna megyei prefektusa szerint az ellenőrzések során elsősorban az elhelyezési és gondozási körülményeket vizsgálják. A prefektus arra számít, hogy nem találnak kirívó szabálytalanságokat.

Ráduly István | Fotó: Kocsis B. János

Ráduly István szerint Háromszéken 16 idősotthon és fogyatékkal élőket gondozó központ működik és a következő öt napban mindegyiket ellenőrzik. Ütemterv szerint naponta három létesítményt, majd pénteken négyet keresnek fel az ellenőrző hatóságok. A háromszéki prefektus hétfőn délelőtt összehívta az összes érintett intézményt, amely az ellenőrzéseket végzi és pontosan meghatározták, hogy melyik napon hol lesz ellenőrzés.

Kovászna megye kormánybiztosa rámutatott: nem számít arra, hogy az ellenőrzések során súlyos szabálytalanságokra derül fény, mivel az illetékes hatóságok korábban következetesen elvégezték az ellenőrzéseket ezekben az intézményekben. Háromszéken évente 2-3 alkalommal ellenőriznek, és ahol valamilyen hibát találtak, ott megfelelő intézkedéseket rendeltek el.

„Nem azt mondom, hogy nem lehet szabálytalanságokat találni, de eddig nem találtak megoldatlan problémákat” – mondta Ráduly István. A prefektus hozzátette: május 11-én személyesen is felkereste a sepsiszentgyörgyi idősek otthonát, amely kellemes benyomást nyújtott. „Beszéltem az emberekkel, és azt mondhatom, hogy jól gondoskodnak róluk, minőségi körülmények között, magasabb színvonalon” – nyilatkozta a prefektus.

Az országos szinten elrendelt ellenőrzéseket a megyei kifizetési és szociális ellenőrzési ügynökségek, a közegészségügyi igazgatóságok, a területi munkaügyi felügyelőségek, az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóságok, a megyei rendőrségek, a készenléti felügyelőség és a fogyasztóvédelem szakembereiből álló bizottságok végzik.

Mint arról beszámoltunk Marcel Ciolacu miniszterelnök az Ilfov megyei idősotthonokban feltárt rémségek miatt rendelte el az országos ellenőrző akciót. A voluntari-i idősotthonokról ugyanis kiderült, hogy tucatnyi idős, magatehetetlen embert kínoztak, éheztethettek és dolgoztattak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?