FRISSÍTVE – Ellenőrzik az idősotthonokat és más bentlakásos központokat

A rendőrség, valamint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) februárban hivatalból kezdett el vizsgálódni a gyermekeket, időseket és fogyatékkal élőket ellátó bizonyos bentlakásos otthonok helyzetével kapcsolatban – nyilatkozták ügyészségi források. FRISSÍTÉS: Megkezdték hétfőtől az ellenőrzéseket az idősotthonokban, a felnőtt fogyatékkal élők és a gyermekek számára fenntartott bentlakásos központokban, közölte a Maros és a Hargita megyei prefektúra. 

A belügyminisztérium meg fogja vizsgálni, hogy érkezett-e bejelentés a rendőrséghez az otthonok szomszédságában élők részéről, akik láthatták, hogy milyen állapotban vannak a gondozottak.

Az ügyészségi források szerint a nyomozás „igen kiterjedt” és egy egész hálózat ellen irányul. A törvény értelmében a szabványoknak való megfelelés ellenőrzése az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) hatáskörébe tartozik – tették hozzá.

Azt is közölték, hogy voltak ellenőrzések két Ilfov megyei központnál, legutóbb január 26-án és február 15-én. Akkor a higiéniai szabályok be nem tartása miatt büntettek a hatóságok, és az eredményeket elküldték az egészségügyi minisztérium alárendeltségében működő egészségügyi felügyeletnek.

Fotó: rendőrség

FRISSÍTÉS: Megkezdték hétfőtől az ellenőrzéseket az idősotthonokban, a felnőtt fogyatékkal élők és a gyermekek számára fenntartott bentlakásos központokban, közölte a Maros és a Hargita megyei prefektúra.

Maros megyében 100 bentlakásos központot ellenőriznek, melyeket idősek, fogyatékkal élők vagy gyermekek számára működtetnek. Hargita megyében tizenkét idősek és fogyatékkal élő felnőttek számára fenntartott lakóotthont tartanak nyilván.

Az otthonokat vegyes bizottságok ellenőrzik. Maros megyében egyhetes akcióról írt alá rendelkezést a prefektus, Hargita megyében július 17-ig tartanak a prefektúra közleménye szerint.

Az ellenőrző bizottságok a megyei kifizetési és szociális ellenőrzési ügynökségek, a közegészségügyi igazgatóságok, a területi munkaügyi felügyelőségek, az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóságok, a megyei rendőrfelügyelőségek, a katasztrófaelhárítás és a fogyasztóvédelem szakembereiből állnak. Ők ellenőrzik az otthonokban élők számára nyújtott összes bentlakásos szociális szolgáltatás megvalósulását, valamint a központok működéséhez szükséges összes engedély és felhatalmazás meglétét. 

„Mától, július 10-től az AJPIS, a DSP, az ITM, a fogyasztóvédelem, a DSVSA, az IPJ és a Marosvásárhelyi ISU csapatai terepen vannak, hogy az egy hétig tartó akció keretében ellenőrizzék a megye összes központját. Meggyőződésünk, hogy a voluntari-i idősek otthonában tapasztaltak a mi megyénkben nem fordulnak elő” – nyilatkozta Maros megye prefektusa, Mara Togănel.

Az ellenőrzési eredményeket összesítik és továbbítják a Belügyminisztériumnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?