Azonnali ellenőrzések kezdődnek az időseket, gyermekeket és fogyatékosokat gondozó otthonoknál

Azonnali ellenőrzéseket rendelt el vasárnap Marcel Ciolacu miniszterelnök minden olyan bentlakásos otthonnál, ahol gyerekeket, időseket vagy fogyatékkal élőket gondoznak.

A kormányfő vasárnapra munkamegbeszélést hívott össze a voluntari-i idősotthonokban történtek kapcsán, az egyeztetésen több miniszter és intézményvezető vett részt.Fotó: Pexels

Ciolacu kijelentette, ellenőrizni kell minden olyan állami vagy magánkézben lévő bentlakásos otthon engedélyeit és jóváhagyásait, ahol gyerekeket, időseket vagy fogyatékkal élőket gondoznak. Egyhetes határidőt szabott meg erre a kormányfő, az ellenőrzéseket a prefektusoknak kell koordinálniuk.

A miniszterelnök felszólította a hatóságokat, hogy „zéró toleranciát tanúsítsanak a magatehetetlen embereket kifosztó bűnszervezetekkel szemben”. Elmondta továbbá, az igazságügyi miniszterrel megállapodtak abban, hogy ezeknek az ügyeknek a kivizsgálása prioritást fog élvezni. Ciolacu ugyanakkor hangsúlyozta, az egyházak és a civil szervezetek segítségére is nagy szükség van a kiszolgáltatott helyzetben levő személyek ellátása terén, ezért hétfőn megbeszéléseket kezdeményez a képviselőikkel erről a témáról.

A kormányfő rámutatott, megengedhetetlennek tartja, hogy az ellenőrző hatáskörrel rendelkező intézmények ilyen esetekben egymásra hárítják a felelősséget. Meglátása szerint a teljes rendszert újra kell gondolni, egyértelműen le kell szögezni, hogy kinek mi a pontos hatásköre és feladata az ilyen intézmények engedélyezése, működésük nyomon követése és ellenőrzése kapcsán, „hogy ne legyen több kiskapu senki számára”.

„Nem akarom többé azt látni, hogy menekülnek a felelősségre vonás elől. Egy koherens, világos szabályok alapján működő rendszert akarok látni” - fogalmazott.

Marcel Ciolacu meggyőződését fejezte ki, hogy a társadalmi partnerekkel való egyeztetéseket követően a következő parlamenti ülésszakban sor kerül a szükséges törvénymódosításokra.

A kormány tájékoztatása szerint a vasárnapi munkamegbeszélésre meghívást kapott Marius Budăi munkaügyi, Alina Gorghiu igazságügyi, Alexandru Rafila egészségügyi, Adrian-Ioan Veştea fejlesztési miniszter, Bogdan Despescu belügyi államtitkár, valamint az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA), az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) és az egészségügyi igazgatóság képviselői.

Kapcsolódók

Kimaradt?