Feketemunkáért bírságoltak az építőiparban

Országos szinten 259 bejelentetlenül vagy nem megfelelően bejelentett munkást értek tetten a munkaügy felügyelők az építkezésben, ezért összesen 5,38 millió lej értékben szabtak ki bírságot. Az ellenőrző kampány június 8. és 15. között zajlott az építőiparban, tájékoztat a munkaügyi felügyelőség szerdán kiadott közleményéből.

Fotó: Munkaügyi Felügyelőség
A kampány célja az volt, hogy feltárják a feketemunkát az ágazatban, valamint ellenőrizték, hogy a munkáltatók betartják-e az előírásokat a munka- és pihenőidő, valamint a bérek tekintetében.
Az ellenőrzés során arra figyeltek, hogy a munkaadók hivatalosan foglalkoztatják-e az alkalmazottaikat, biztosítják a pihenőidőket – napi, heti lebontásban és a törvényes szabadnapokon – , és megadják-e az ágazatban szavatolt minimálbért.

Fotó: Munkaügyi Felügyelőség

Összesen 1484 ellenőrzést végeztek, amelynek eredményeképpen 150 munkáltatót szankcionáltak be nem jelentett és nem megfelelően bejelentett munkások foglalkoztatása miatt, köztük 5 munkaadót, mert 15-18 éves fiatalokat dolgoztattak.

A kiszabott bírságok teljes összege 5.381.200 lej, ebből 4.890.000 lej a be nem jelentett munkavégzésért, 10.000 lej a nem megfelelően jelentett munkavégzésért és 481.200 lej egyéb munkajogsértésekért. Összesen 1.524 kötelező erejű intézkedést rendeltek el feltárt szabálysértések miatt, pontos határidőket írtak elő ezek végrehajtására.

Fotó: Munkaügyi Felügyelőség

Az építőipart folyamatosan figyelemmel fogják kísérni, tekintettel arra, hogy sok a foglalkoztatott az ágazatban, és gyakoriak a munkaügyi szabálytalanságok az alkalmazások, a munkavédelem terén. Ezekre a rajtaütésszerű ellenőrzések és a beérkezett panaszok nyomán derül fény, mondta Nicolae Bratu Dantes főfelügyelő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?