Szeptemberben több mint 1500 feketén dolgozó személyt azonosított a hatóság

A Munkaügyi Felügyelőség szeptemberben több mint 1500 feketén dolgozó személyt azonosított, és több mint 10 millió lej értékben szabott ki bírságokat a munkaszerződésekre, valamint a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra vonatkozó előírások megszegése miatt.

A területi munkaügyi felügyelőségek szeptember 2. és 29. között országszerte több ellenőrzést végeztek, és összesen 10 178 300 lej értékben róttak ki bírságokat – tájékoztatott pénteki közleményében az intézmény. A közlemény szerint az ellenőrök 4287 esetben figyelmeztettek, és 10.180 esetben elrendelték a rendellenességek megszüntetését.

A felügyelőség közlése szerint szeptemberben 1551 munkavállaló esetében állapítottak meg szabálytalanságokat. Közülük 1379-nek nem volt egyéni munkaszerződése, 117-nek a szerződését a munkaadója nem vezette be az alkalmazottakat nyilvántartó országos digitális adatbázisba (Revisal), ötnek fel volt függesztve a munkaszerződése, 50 személy pedig a részmunkaidős szerződésben rögzített munkaidőn kívül dolgozott.A kép illusztráció | Fotó: Adobe Stock

Nicolae Dantes Bratu főfelügyelő szerint szeptemberben rekordszámú feketén dolgozó személyt azonosítottak. Figyelmeztetett, hogy a feketemunka új formákat kezdett ölteni, és egyre több tevékenységi ágazatra terjed ki, a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt negatív hatása pedig a teljes lakosságot érinti.

„A feketemunka rendkívül káros jelenség, mivel súlyos társadalmi és gazdasági következményekkel jár, amelyek rövid távon, de különösen hosszú távon negatív hatással vannak mind az egyénre, mind a társadalomra, mind pedig az állami költségvetésre. A társadalombiztosítási járulékok és adók befizetése, valamint a társadalombiztosítási jogokhoz és más szociális védelmi intézkedésekhez való hozzáférés szorosan összekapcsolódik és függ egymástól. Emiatt, függetlenül attól, hogy ki milyen státuszban van: munkavállaló, munkáltató, szolgáltatás kedvezményezettje, ne ösztönözze a feketemunkát!” – mondta Bratu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?