banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A háromszéki prefektus hadat üzen a feketén dolgozóknak

Kovászna megyében a magas munkanélküliségi mutató ellenére egyes ágazatokban több száz állást hirdetnek, mutatott rá Ráduly István prefektus, aki szerint az nincs rendben, hogy sok munkaképes fiatal otthon ül, és munkanélküli vagy szociális segélyből tengeti az életét, másrészt nem elfogadható, hogy sokan felveszik az állami segélyeket, és emellett feketén dolgoznak.

Ráduly István prefektus magasnak nevezte a hivatalos, 4,5 százalékos munkanélküliséget, olyan körülmények között, hogy lenne bőven hely dolgozni. Ugyanakkor a következő napokban tovább növekszik a nyilvántartásba vett állástalanok aránya, hiszen a végzős diákok most kerülnek nyilvántartásba. A kormánybiztos által összegyűjtött munkaerőpiaci adatok szerint a Kovászna megyei vendéglátóiparban közel 600 állásajánlat van, csak pincérből 105-re lenne igény, de 156 szakképzetlen munkást, 136 karbantartót és 70 takarítónőt is alkalmaznának a háromszéki vendéglátók. A Kovászna megyei építőiparban közel 450 állás üres, a konfekcióiparban 222-, az élelmiszeriparban majdnem 200-, míg a háromszéki hulladékgazdálkodási ágazatban közel 100 személynek ajánlanak munkát.

 Szükség lesz külföldi munkaerőre

 

„Az nincs rendben, hogy sok munkaképes fiatal otthon ül, és munkanélküli vagy szociális segélyből tengeti az életét, gyakran szülői segítséggel” - fejtette ki Ráduly István aki szerint az igaz, hogy sok helyen minimálbért ajánlanak, ám a piac szabályai szerint azt követően kezdenek nőni a bérek, amikor a munkaképes lakosság java része dolgozik, és a vállalkozónak több pénzt kell ajánlania, hogy valaki hozzá szerződjön. „Egyelőre azonban sajnos nem tartunk még ott, hogy a munkaerőhiány okozzon béremelkedést” – vélekedett a háromszéki prefektus, aki hozzátette: rontja a piac működését, hogy sokan, akik felveszik a munkanélküli segélyt vagy más állami támogatásokat, a szürke vagy feketegazdaságban dolgoznak.

A háromszéki prefektus emlékeztetett, hogy törvény szerint egyszerűsített eljárással lehet ukrajnai menekülteket alkalmazni, ehhez elég csak az érintett személy útlevele és a végzettséget - egyes kiemelt szakmák, például orvos kivételével - saját felelősségre adott nyilatkozattal is elég igazolni. Kovászna megyében eddig egyetlen ukrajnai menekültet alkalmaztak csomagolóként, ám ő nemrégiben hazatért.

Ráduly István szerint a Kovászna megyei Munkafelügyelőség (ITM) adatbázisában közel 50 külföldi munkavállaló szerepel, ők főleg moldovaiak, de van néhány nepáli és vietnámi, akik zömmel a fa- és építőiparban dolgoznak, és van egy pár kínai vendégmunkás is, akik leginkább üzletekben, eladóként vállaltak munkát.

Fokozzák a szürke és feketemunka ellenőrzését

 Másrészt az sem elfogadható, hogy a feketén, olcsón dolgozók miatt cégek és vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA) kerülnek hátrányos helyzetbe. Példaként említette, hogy egy sírkő faragó vállalkozó fordult hozzá panasszal, hogy miközben ő hivatalosan dolgozik, adót fizet és betartja a törvényes kötelezettségeit, rontja az üzletét, hogy egyesek feketén vállalnak sírkő készítést. Hasonlóképpen az sem elfogadható, ha valaki engedély nélkül például catering szolgáltatást végez, azaz rendezvényeknek biztosítja az étel- és ital ellátását, miközben a hivatalosan bejegyzett vendéglátóipari vállalkozásoknak számos hatósági feltételnek kell megfelelniük. Ráduly István felszólította az összes érintett hatóságot, hogy fokozzák az ellenőrzéseket és menjenek olyan helyekre, ahol van arról információ, hogy engedély nélküli gazdasági tevékenység zajlik.

Kapcsolódók

Kimaradt?