banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Bizakodó a leendő háromszéki prefektussal szemben Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester

Elégedettségének és bizakodásának adott hangot Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, hogy Ráduly István személyében az RMDSZ által javasolt prefektusa lesz Kovászna megyének. „Olyan prefektus lesz, aki végre nem húzza be a kéziféket a fejlesztések és a közösségi együttműködés előtt” – mondta a háromszéki elöljáró.

A prefektúra ne a kézifék szerepét töltse be, hanem dolgozzon együtt az önkormányzatokkal a fejlesztések és közösségi együttműködés érdekében fogalmazta meg az új háromszéki prefektussal szembeni elvárásait Antal Árpád. Szerint Ráduly István uzoni polgármesterként megtapasztalta milyen, amikor a prefektúra gáncsoskodik és rosszhiszeműen értelmezi a törvényeket, így várhatóan jó együttműködést fog kialakítani a háromszéki önkormányzatokkal.

Rádulynak nem lesz könnyű dolga, hiszen jelenleg vannak olyan személyek a Kovászna megyei prefektúrán, akik minden önkormányzati határozatot úgy néznek át, hogy keresik, mibe lehetne belekötni – mondta Antal Árpád. Hozzátette: ezek a személyek a korábbi prefektus, Codrin Munteanu által felvázolt „feladatot követik”, aki egy őszinte pillanatában – Antal szerint – azt nyilatkozta: „Székelyföldön a prefektusok feladata, hogy behúzzák a kéziféket!”

„Szeretnék olyan országban élni, ahol nem számít, ki a prefektus, ahol egyértelműek a jogszabályok és a kormánymegbízott nem tudja rosszhiszeműen értelmezni a törvényeket és azzal akadályozni az önkormányzatok munkáját” – fejtette ki Antal Árpád.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kovásznai megyeszékhely polgármestere elmondsta: Ráduly István prefektusi jelölésekor az is szempont volt, hogy az uzoni polgármester jogász végzettségű, és rendelkezik a magas rangú köztisztviselői státussal, így jogilag is el tudja bírálni, amikor a prefektúra dolgozói eléje tesznek egy határozatot és eldöntheti, hogy aláírja vagy sem. „Nem azt kérjük, hogy nézzék el az önkormányzatok hibáit, de elvárjuk, hogy legyen tisztességes kapcsolat az intézmények között” mondta Antal Árpád.

Ráduly Istvánnak le kell mondania polgármesteri tisztségéről
Mivel a prefektusi tisztség összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel, Ráduly Istvánnak le kell mondania uzoni polgármesteri mandátumáról. Antal Árpád szerint Uzonban az alpolgármester kap ideiglenes polgármesteri megbízatást, illetve a helyi tanácsnak lehetősége lesz a tanácstagok közül kinevezni valakit, aki segíti az ideiglenes polgármester munkáját. Ezt követően a kormány hatáskörébe tartozik, hogy időközi polgármester-választást írjon ki Uzonban. Antal Árpád emlékeztetett, hogy a háromszéki Csernátonban három és fél évig látta el feladatát az ideiglenes polgármester, miután a megválasztott elöljárót összeférhetetlenség miatt felfüggesztették tisztségéből.

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az a törvénymódosítás, miszerint a prefektus és alprefektusok politikai tisztséget töltenek be, tehát a kormánypártok nevezik ki, és addig tart a megbízatásuk, míg a kormány tisztségben van. Az alkotmányban is az szerepel, hogy a kormánymegbízott a kormány helyi képviselője emlékeztetett Antal Árpád. Hozzátette: ha a kormány politikai alapon alakul meg, akkor a prefektusi tisztség is politikai alapú megbízás. Emlékeztetett, hogy Amerikában is az a gyakorlat, hogy amikor az államelnöknek lejár a mandátuma, akkor az államigazgatás is csomagol és elhagyja tisztségét.Antal Árpád | A szerző felvétele

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint Romániában tulajdonképpen becsapás volt, amikor 2005-ben az akkori demokrata párti kormány úgy döntött, hogy a prefektus nem politikai tisztség, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy valójában politikai alapon nevezték ki a prefektusokat. Ezt bizonyítja az is, hogy a hazai prefektúrai rendszerben alig négy személy rendelkezik a magas rangú köztisztviselői tisztséghez szükséges képesítéssel.

Antal Árpád elmondta: a prefektusok kinevezéséről szóló kormánykoalíciós tárgyalások során abból indultak ki, hogy ne legyen hatalom-koncentráció egy megyében. Az RMDSZ azt javasolta, hogy azokban a megyékben, ahol egy kormánypárt rendelkezik a megyei tanács elnöki tisztségével és polgármesterekkel, a másik két kormánypárt valamelyike nevesíti a prefektust. Ezt az elvet elfogadta az USRPLUS, ám elutasította a Nemzeti Liberális Párt (PNL), mivel számukra Bihar megye jelentett problémát, hiszen ott kétharmados többséggel nyertek a megyei tanácsban és Nagyváradon, és hallani se akartak róla, hogy ne ők nevesítsék a prefektust.

Antal Árpád szerint mivel az RMDSZ által javasolt elvet nem lehetett tartani, azt sikerült elérni, hogy az RMDSZ az erdélyi megyékben nevesítsen prefektusokat. „Örvendek, hogy Kovászna megyében RMDSZ-es prefektus lesz, aki abban érdekelt, hogy a törvények legyenek betartva, a megye fejlődjön és nem húzza be a kéziféket a fejlesztések és a közösségi együttműködés előtt” mondta Antal Árpád.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?