Kevés a munkanálküli Kovászna megyében. Vagy mégsem?

Az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjét érte el Kovászna megyében a munkanélküliségi mutató. Ez azzal is magyarázható, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány, de sokan kikerülnek a rendszerből, mert visszautasítják a felkínált állást.

Kelemen Tibor a Kovászna megyei munkaerőügynökség igazgatója keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt egy hónapban 374-en veszítették el a szociális segélyt, és kerültek ki a nyilvántartásból, mert visszautasították a munkahelyet. 

Ez a kedvezményezettek számára nem olyan nagy veszteség, mert míg ilyen esetekben a munkanélküli segélyt a jogosultság egész időtartamára megvonják, a szociális segélyért egy hónap után újra sikerrel lehet folyamodni. Az igazgató bírálta a szociális rendszert, szerinte módosítani kellene, mert ebben a formában nem ösztönzi a munkavállalást. Javaslata szerint, ha valaki a munkába áll, az egész családnak nem kellene elveszítenie a szociális segélyt, csak a munkavállaló részét kellene leszámolják, mert így összességében nagyobb bevétele lehetne a családnak, és talán szívesebben vállalnának munkát. 

Botrányba fulladt az állásbörze

A rendszer visszásságai miatt botrányba fulladt Sepsiszentgyörgyön a pénteki állásbörze, amelyen 528 állástalan jelent meg, ám a többségük, mintegy háromszázan csak igazolást akartak, azaz a háromhavonta kötelező pecsétet, hogy munkát kerestek, és ezzel meghosszabbíthassák a szociális segélyüket. Meglepődtek, amikor kiderült, hogy valójában lenne ajánlat számukra, majd mindenféle, Kelemen Tibor szerint „találékony kifogással” visszakoztak. 

Kovászna megyében 4,4 százalékos a munkanélküliségi mutató, a nyilvántartott állástalanok száza 4000 alá esett, közülük 598-an részesülnek munkanélküli segélyben. Kelemen Tibor elmondta, Kovászna megyében 88 300 munkaképes felnőtt van, közülük 46 ezernek van munkakönyves állása, a többiek valószínű a mezőgazdaságban, külföldön dolgoznak, vagy háztartásbeliek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?