Meggyújtották az első gyertyát Csíkszeredában is

Csíkszeredában – a hagyományokhoz hűen – a központi parkban felállított karácsonyfa köré épített adventi koszorún gyújtották meg az első, a hit gyertyáját. A Városháza által szervezett kis ünnepségen Sebestyén Ottó, csíkzsögödi plébános és Korodi Attila polgármester szóltak az ünneplőkhöz. A Nagy István Művészeti Középiskola 9–12. osztályos diákjai alkalomhoz illő dalokkal tették szebbé a gyertyagyújtás ünnepét. A Csíkszeredai Kézművesek Egyesülete szervezésében az első, a második és a negyedik adventi hétvégén kézművesvásárok helyszíne lesz a Promenád. Így december 1–3., 8–10. és 22–23. között a helyi kézművesek kínálják alkalomhoz illő termékeiket.

„Két kísérletről szeretnék beszélni. Az egyiket az Egyesült Államokban végezték és amely arról szól, hogy két rövidfilmet mutattak be ugyanannak a célcsoportnak. Az egyik egy erőszakos, agresszív film volt, amelyben utána el lehetett mondani a kísérlet alapján, hogy az immunrendszer szinte legyengült, sőt egész biztosan védtelenebbé vált az emberi szervezet és rengeteg szorongás költözött az embernek a biológiai felépítésébe és a lelki felépítésébe – mondta Sebestyén Ottó római katolikus plébános. –  A másik kísérlet arról szólt, illetve a másik film, hogy Teréz anyának a működését vetítették le. Bár néha enyhén ájtatoskodónak tartották ezt a filmet, mégis az utána következő nyálmintákból és egyéb kísérleti dolgokból megállapították, hogy erre az időszakra az emberi szervezet lenyugodott, a lélek megerősödött, az embernek a szervezete és az immunrendszere megerősödött. Ebből nyugodtan le lehet vonni azt a következtetést, hogy ha az ember csak személi a jót, akkor jobbá válik. Mennyivel inkább, hogyha elkezdi tenni, és gyakorolni a jót. Mennyivel inkább jobbá tud válni.”

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere kiemelte: örül annak, hogy „idén is ilyen nagy számban itt vagyunk, hogy meggyújtsuk városunk adventi koszorúján az első gyertyát. A hit gyertyáját. Örülök, mert az, hogy most itt vagyunk, együtt vagyunk, azt jelenti, hogy közösségünk tudja, mit jelent ünnepelni, tudja tisztelni az ünnepet. Ahogy felénk mondják, meg tudjuk adni a módját. Az ünnep az Isten ajándéka, más, mint a többi nap. Az ünnep önmagunk felemelése, és a közös ünnep, a közösségi ünnep egymás felemelése”.

Kapcsolódók

Kimaradt?