„Az adventi időszak Isten ajándéka” – Csíkszeredában felragyogott az ünnep fénye

Vasárnap hagyományos módon, a városlakók részvételével gyúlt fel a csíkszeredai karácsonyfát ölelő adventi koszorú első gyertyájának fénye. Korodi Attila polgármester a városban élő idősek támogatására hívta fel a figyelmet.

Csíkszeredában ismét két karácsonyfa díszíti a város központját, a központi parkban felállított fenyőt körülölelő koszorún vasárnap ünnepélyes körülmények között gyúlt fel az első gyertya fénye. A nagy számban megjelent városlakókat Korodi Attila polgármester köszöntötte.

„Advent annak az időszaka, mikor meg akarjuk hallani a lépteket. Nem hallod a lépteket, ha magad is rohansz” – idézte a városvezető egy amerikai szerző gondolatait, majd a mindennapok rohanására és az elcsendesedés szükségességére hívta fel a figyelmet.

A szerző felvétele

„Annyira lefoglalnak a hétköznapok feladatai, kötelezettségei, hogy mire feleszmélünk, szenteste van. Jó esetben megállunk egy-egy vasárnap félórára a város adventi koszorúja előtt, otthon a családdal elővesszük a koszorút, aztán futunk tovább” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: az adventi időszak ünnep,  Isten ajándéka, és arra való, hogy „a hétköznapok nyűgjéből kiszakadva tiszteljük magát az Istent, az embert és az egész teremtett világot”.

Szükség van a lelassulásra

Korodi Attila felhívta a figyelmet a világban zajló negatív folyamatokra és hangsúlyozta, hogy ezekben az időkben van a legnagyobb szükség az igazi, lelki ünneplésre, a lelassulásra, „a gyermeki csillogó tekintettel való várakozásra”.

Korodi Attila | Fotó: Csíkszereda Városháza

„Tiszta ünnepi ruhában és tiszta ünnepi gondolatokkal felül tudunk emelkedni a hétköznapok küzdelmein! És mi, csíkszeredaiak szerencsés helyzetben vagyunk, mert vannak szertartásaink, közösségi eseményeink, mint például a közös gyertyagyújtás, az élő karácsonyváró kalendárium, a különféle egyéb adventi programok, amelyek segítenek abban, hogy megálljunk, és megéljük ezt a csodás időszakot. Arra biztatok mindenkit, használjuk, használják ezt ki! Találkozzunk minél többször a parkban, a promenádon, a Csíki Moziban, várakozzunk közösen a csodára!” – hívta fel a figyelmet a városvezető.

Szebbé tenni az idősek ünnepét

A polgármester ünnepi gondolatainak végén felhívást intézett a csíkszeredaiakhoz, hogy az ünnepek idején gondoljanak az idős városlakókra, azokra, akiknek a sorsuk úgy alakult, hogy egyedül élnek.

Fotó: Csíkszereda Városháza

„A szeretet az emberi életben mindig lefelé irányul: a szülők szeretik a gyerekeiket, ez természetes. Ugyanakkor a szeretetet viszonozni is kell, méghozzá azzal, hogy tiszteljük azokat, akik előttünk járnak. Ezt foglalja törvénybe az isteni parancs: tiszteld apádat és anyádat – ami nemcsak saját szüleinkre érvényes, hanem általában az idősekre. Mi megkaptuk a szeretetet szüleinktől, nagyszüleinktől, és amikor lehetőségünk van rá, a tisztelet, a méltóság és gondoskodás formájában kell azt viszonoznunk” – fogalmazott Korodi Attila.

A szerző felvétele

Ezt követően közölte, hogy a csíkszeredai városháza, a Gyulafehérvári Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat közös akciója során szeretnének megszólítani minden csíkszeredai családot, hogy tegyék közösen könnyebbé a teljesen egyedül élő csíkszeredai idősek adventjét.

„Kollégáink éves munkájuk során 325 teljesen egyedül élő idős személyt térképeztek fel. Arra kérek mindenkit, állítsanak össze egy kis csomagot tartós élelmiszerekből (cukor, liszt, olaj, konzervfélék), és december 12-én vigyék el abba az iskolába, amelyikbe gyermekük jár! Kedves gyerekek! Ti pedig rajzoljatok vagy készítsetek valami szépet az egyedül élő idős néniknek és bácsiknak! Biztosak vagyunk benne, hogy közösen sikerül egy kis mosolyt csalni az arcukra” – tette közzé Korodi Attila a kezdeményezést.

A vasárnapi esemény záró momentumaként Urbán Erik ferences atya tartott áhítatot, a Csíksomlyói Kegytemplom Kórusa énekléssel tette meghitté az ünnepet.

(Borítókép: Farkas Endre)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?