A békét és egyetértést helyezik a középpontba Székelyudvarhelyen az ünnepi készülődés során

Hagyományos gyertyagyújtással, karácsonyi vásárral, fényjátékkal, kulturális programokkal készül az adventi időszakra a székelyudvarhelyi városvezetés. Az ünnepváró eseményeket a közösség, a megértés, a békesség jegyében szervezik meg.

Az elmúlt két hétben megtörtént a székelyudvarhelyi karácsonyi díszkivilágítás felszerelése, valamint megérkezett a város karácsonyfája is. A 15 méter magas jegenyefenyőt Varságról ajánlotta fel egy magánszemély és a Városháza téri szokásos helyre került, pénteken díszítik fel – mondta el a Maszol érdeklődésére Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője. Emellett a város lakónegyedeit is feldíszítették, advent első vasárnapján gyúlnak ki a karácsonyi fények az egész városban. Ugyancsak vasárnap veszi kezdetét az a négy megállós közösségi gyertyagyújtás, amelyet minden évben megtartanak, tudtuk meg. 

Mindegyik vasárnap különböző felekezet szolgálata köré összpontosul – emelte ki a sajtószóvivő. A korábbi évekhez képest változást jelent, hogy idén több városrész egyházkerülete felé nyitottak a szervezők, így megszólították a Bethlen-negyedi reformátusokat, a szombatfalvi Szent György plébániát, az unitáriusokat és a baptista gyülekezetet is. Az egyházközségek visznek majd magukkal zenés produkciókat is, akár kórust, akár szólistákat, vagy kisebb csoportokat hangszerkísérettel – mondta Zörgő Noémi.

Az ünnepi vasárnapi alkalmakról videófelvételt készítenek, amelyeket a városháza Facebook-oldalán osztanak meg. Ennek oka, hogy a jelenleg érvényben lévő járványügyi intézkedések értelmében nem szabad tömegrendezvényeket szervezni, hangzott el.

A Mikulás érkezésének napjához közeledve a Székelyudvarhelyen nagy sikerrel működtetett lábbusz-program is átáll „ünnepi üzemmódba”. A művelődési házzal közös programban a heti nyeremények a téli ünnepkörhöz köthető ajándékok lesznek – emelte ki Zörgő Noémi. December 6-án pedig Lackfi János Hinták című darabjával kedveskednek a gyerekeknek, tette hozzá.Fotó: Székelyudvarhely polgármesteri hivatal sajtószolgálata

Mindemellett az idén megszervezett Könyv éve rendezvénysorozat keretében hétvégenként egy-egy Székelyudvarhelyhez kötődő szerző érkezik a városba, Farkas Wellmann Éva, Farkas Wellmann Endre, Cári Tibor, Nagy Koppány Zsolt és Bálint Tamás hozzák el e program során köteteiket az érdeklődőknek. Advent második vasárnapján nyitja meg a városban kapuit a karácsonyi vásár, amely december 24-éig fogadja a látogatókat a „patkóban”. A vásár időszakában különleges fényjátékkal is készülnek, illetve gyerekeknek szóló meglepetésprogramokkal is.

„Úgy készülünk az adventi időszakra, hogy bármilyen előírásokat is hoznak majd a járvány szempontjából, valahogyan mégis a közösség, a megértés, a béke jegyében teljen az ünnepvárás. Olyan programokkal, látvánnyal, lehetőségekkel készülünk, ami nem az oltott-oltatlan konfliktus köré szerveződik, hanem ezen picit felülemelkedik, noha továbbra is fontosnak tartjuk az oltakozást ebben az időszakban is” – fogalmazott Zörgő Noémi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?