Veszélyeztette a személyzetet és a diákokat – kilőtték a csíkszeredai iskolaudvaron felbukkanó medvét

Medve okozott riadalmat pénteken reggel Csíkszereda taplocai városrészén. A nagyvad több Taploca utcai középiskola udvarára betért, majd felmászott egy fára. A diákok, tanárok és a személyzet védelmében a medvét kilőtték.

Pénteken kora reggel, iskolakezdés előtt érkezett a Ro-Alert figyelmeztetés, amely medve jelenlétére figyelmeztette a csíkszeredai lakosokat. A nagyvad a Taploca utca és a Haladás utca környékén tűnt fel. A megtermett medve betévedt a Taploca utcában található középiskolák udvarára is, veszélyeztetve az ott tanuló több száz diák, tanáraik és az intézmények személyzetének testi épségét. A Kájoni János, a Kós Károly és a Venczel József Szakközépiskolák egybefolyó udvarain sétált a medve.

A vadállatot a Kájoni János Szakközépiskola udvarán vették észre, ahonnan a közeli Venczel József Szakközépiskolához vezetett az útja. A közeli almafákról táplálkozott, majd felmászott egy nyárfára mintegy 25-30 méterre az iskolától. A helyszínre érkező bizottság döntése értelmében a vadat 7.40-kor kilőtte az önkormányzattal szerződésben álló vadásztársaság vadásza.

Nem volt más megoldás

Mint a Maszol érdeklődésére Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere, aki maga is a helyszínen követte végig az eseményeket, elmondta, a helyszínre érkeztek a csendőrség képviselői, a Szilos Vadásztársaság szakemberei, Bodó Árpád állatorvos és Korodi Attila polgármester is. 

„A legbiztonságosabb megoldásnak a medve kilövését tartottuk. Több száz diák volt az iskolában, a környéken pedig magánházak találhatóak. Nagyon közel volt az intézményekhez és a házakhoz is a nagyvad” – osztotta meg Bors Béla. Hozzátette: más megoldás nem jöhetett szóba mindenki biztonsága érdekében, így senki nem került veszélybe.

Esély nem volt arra, hogy befogják és elszállítsák, sem elriasztani nem volt mód, mondta el kérdésünkre Korodi Attila polgármester.

„Nem lehetett, mert fa tetején volt, olyan helyen volt, ahol elaltatva is, ha leesik, akkor szétszakad az állat, hisz kertes, fémrudas rendszer volt alatta. Amúgy a medve elég agresszív volt, nagyon nagy volt az esélye, hogy támad – 1700 gyerek jár abba a kampuszba –, ráadásul egy sűrűn lakott területről van szó, ahol nem lett volna menekülési útvonala” – magyarázta Korodi Attila a Maszol-nak.

A csendőrség felügyeletével az iskolásokat az épületben tartották, míg lezárult az akció.

A kilőtt, bocs nélküli, nőstény medve a vadásztársasághoz kerül, a törvény értelmében preparálják, és átadják a múzeumnak vagy oktatási intézménynek, tudtuk meg a polgármestertől.

Hozzátette, mostanában több jelzés érkezik medve jelenlétéről a város különböző részeiből.

„Van, ami Ro-Alert-es, van, ami nem. Most egy eléggé intenzív medvejárási időszakban vagyunk” – mondta el Korodi Attila.

(Borítókép: Bors Béla)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?