Kilőttek egy medvét Korondon, még mindig jár egy a környéken

Kilőttek szerda délután a Hargita megyei Korond községben egy medvét, amelyik több alkalommal bejárt a faluba, ezúttal viszont nem sikerült elriasztani, rárontott azokra, akik próbálták elűzni. Alig néhány méterre volt az emberektől, amikor a vadőr lőtt. A napokban befognának egy másik, a környéken járó medvét, hogy elszállíttassák.

„Az a medve, amelyiket ki kellett lőni, már több alkalommal bent járt a faluban. Kedden este összehívtuk a bizottságot, akkor este sikerült kiriasztani a faluból, de szerda délután újból jelezték, hogy bent van. Fényképeinek vannak, hogy megjelent a tűzoltószín udvarán, a templom mellett” – mondta el a Maszolnak Ravasz Ferenc, Korond község alpolgármestere, aki a garázdálkodó medvék ügyében döntő bizottság tagja az önkormányzat részéről.

A medvét a tűzoltószín udvarán vették észre | Fotók forrása: Korondi Önkormányzat

„Amikor szerdán újra megjelent, hívtuk a 112-t, összehívtuk a bizottságot. Mivel már többször volt riasztva, így a medve is valószínűleg fel volt bőszülve, a csendőrök próbálták petárdákkal elriasztani, de rárontott a bizottságra. Olyan öt-hat méterre voltunk tőle, amikor lőtt a vadőr” – számolt be az alpolgármester.

Kiemelte, nem volt cél kilőni a medvét, de ebben az esetben nem volt választásuk.

„Az emberi élet a legfontosabb, nem az a célunk, hogy kilőjük a medvéket, de ha támad, akkor nincs más, mit tenni” – mondta Ravasz Ferenc.

A medve a kertekbe járt be a gyümölcsre.

„A patak medrén jött, a kertek mögött, és a kertekbe járt be a gyümölcsre. Ott jól élt a gyümölcsből, csak az a helyzet, hogy ha egy gyermek hátramegy a kertbe, hogy leszakítson egy almát, és pont akkor megtámadja, az nagy baj lenne” – magyarázta az alpolgármester.

Egy medve csütörtökön is járt Korond határában.

„A külterületről jeleztek, hogy a kukoricatáblában garázdálkodik a medve, és azon dolgozunk, hogy a vadásztársulat csapdájával befogjuk. A csapdát úgy kell elképzelni, mint egy autó utánfutóját, egy ilyen nagy rácsos ketrec” – számolt be Ravasz Ferenc alpolgármester.

Csütörtökön vagy pénteken helyezik ki a csapdát, és arra számítanak, hogy be tudják fogni és elszállítani a medvét, mondta el az alpolgármester a Maszol-nak.

(Nyitókép forrása: AdobeStock)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?