A faluban, egy útszéli fán szunyókált a medvebocs Hargita megyében

Az elmúlt időszakban megugrott a medvék jelenlétére vonatkozó riasztások száma Hargita megyében, a csendőrségnek egyre gyakrabban kell kiszállnia terepre a medvék elűzése érdekében. Egy esetben egy bocsot menekítettek le egy fáról.

A Hargita Megyei Csendőrség szóvivője, Gheorghe Suciu az Agerpres hírügynökségnek adott tájékoztatásában elmondta, hogy a május 13–18. közötti időszakban jelentősen megugrott azon telefonhívások száma, amelyek során településeken vagy azok közelében bóklászó medvéket jelentettek be. A legtöbb riasztás Csíkszeredából, Korondról, Fenyédről, Kányádról, Csíkszentdomokosról, Gyergyóhollóról és Borszékről érkezett. Csak egyetlen esetben volt szükség összetettebb beavatkozásra: szombaton egy medvebocs egy útszéli fa ágain aludt Korondon, ennek mentésében fogott össze a hatóság a vadásztársasággal.Illusztráció: Pete Nuij/Unsplash

Gheorghe Suciu elmondta, hogy a medvebocs miatti riasztás nyomán megvizsgálták a területet, és nem találták a közelben az anyamedvét. Majd az állat eltávolításának idejére biztosították a környéket, hogy a lakosságnak ne essen bántódása. Amint a szóvivő pontosította: eredetileg meg akarták várni, amíg a bocs egyedül mászik le a fáról, de mivel az nem akart mozdulni, egy vadászokból álló csapat biztonságban leemelte onnan, majd elszállították az erdő szélére és szabadon engedték.  A vadőrök egy ideig figyelemmel kísérték, hogy a bocs megtalálja-e anyját, ez rövidesen meg is történt, így az akciót lezárták.

Hargita megyében a háztáji gazdaságokba betörő medvék kétszer okoztak jelentős kárt az elmúlt napokban, Csíkszentdomokoson és Gyergyóhollón. Az egyik helyszínen maguk a lakók űzték el a garázdálkodó nagyvadat.

A csendőrök továbbra is figyelmeztetnek, ha medvével találkozunk lakott területen, azonnal hívjuk a 112-es sürgősségi számot, ne próbáljunk közbelépni, ne etessük az állatot, ne akarjuk lefényképezni, és figyeljünk oda, hogy az ételmaradékot tartalmazó hulladékot jól zárjuk le.

Idén a Hargita Megyei Csendőrséghez összesen 70 medveriasztás futott be eddig.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?