banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Koalíciós együttműködés: két hét kellett az első nyilvános pengeváltásig

Két hét alig telt el, és máris megtörtént az első nyilvános pengeváltás a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy-egy vezető politikusa között. Florin Cîțu a zöldigazolványt bevezető törvény tervezetét kritizálta, mire Alexandru Rafila egészségügyi miniszter tőle eddig szokatlan kemény hangon szólt vissza.

Alexandru Rafila szerint Florin Cîțu „kompromittálta az oltási kampányt” azokkal a nyilatkozatokkal, amiket az utóbbi napokban tett, így reagált az egészségügyi miniszter arra, hogy a PNL elnöke hibának tartja, hogy még mindig nem született meg a zöldigazolvány bevezetéséről szóló törvény, és reméli, hogy a szociáldemokrata párti egészségügyi miniszter „nem csak az időt akarja húzni”.

Fotók forrása: Agerpres

„Nem tudom, honnan van ennyi keserűség azokban, akik valójában nem tettek semmit az oltási kampány érdekében, nyilatkozataikkal kompromittálják a kampányt és minket vádolnak, amikor bevezetnénk egy megelőző mechanizmust, átlátható módon vezetnénk be zöldigazolványt mind a magán-, mind az állami szektorban, miközben a PNL törvénytervezete kizárólag az egészségügyi személyzetre vonatkozott” – nyilatkozta pénteken Rafila.

Hozzátette, véleménye szerint a PNL elnöke inkább politikai szempontból nyilatkozott. „Úgy tűnik, ez tisztán politikai konnotáció kérdése, amellyel inkább a koalíció működését tenné beszédtémává, mint a közegészségügyi állapotot” – mondta az egészségügyi miniszter a volt liberális kormányfőnek címezve.

Florin Cîțu korábban elmondta, megkapta ugyan az elkészült törvénytervezetet, de azt még nem elemezték ki a szakértőikkel. Cîțu ugyanakkor közölte: a PNL nem ért egyet az ingyenes tesztelés bevezetésével meghatározatlan időre, miközben a lakosság számára ingyenesen elérhető a védőoltás. A PNL elnöke szerint ők azt javasolták, hogy az ingyenes tesztelési határidőt legfeljebb 45 napban határozzák meg.

„Az alapvető szándéktól kell kiindulnunk, onnan, hogy mit akartunk elérni a zöldigazolvány bevezetésével, azt, hogy emeljük az átoltottsági szintet. Amennyiben korlátlan ideig ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk, az oltottsági ráta nem lesz nagyobb” – érvelt Cîțu.

Mennyi időt ír elő valójában a tervezet?

A Maszolnak nyilatkozó László Attila RMDSZ-es szenátor maga is tagja volt a Rafila vezette biztosságnak, amely elkészítette a törvénytervezetet. A szakember elmondta: a parlament elé kerülő új változat szerint az állam 11 tesztet kifizet az oltatlan alkalmazottaknak, ez számukra 30 nap türelmi időt jelent. Aki az egy hónap leforgása alatt nem oltatja be magát, annak a következő hónapban már saját zsebből kell kifizetni a tesztelését, ha meg akarja őrizni az állását, és nem oltatja be magát.

Mint megírtuk, a jelenlegi elképzelések szerint az állami és a magánszférában is kötelezővé teszik a munkahelyeken a Covid-igazolványt, de csakis akkor, ha három hétig tartósan, legkevesebb ötven százalékkal emelkednek az esetszámok és országos szinten a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1 ezreléket.

A törvénytervezetet előbb a koalíciónak kell megvitatnia, a végső változatot pedig a kormány küldi a tervek szerint a jövő héten a parlamentbe – mondta László Attila. A jogszabályt várhatóan még ebben az évben elfogadja a szenátus és a képviselőház, így már idén hatályba léphet, azonban nem tartja azt valószínűnek, hogy már az év végén kötelezővé teszik a Covid-igazolványt a munkahelyeken, ugyanis nem lesznek akkora esetszámok, hogy az intézkedés indokolt legyen.

Kapcsolódók

Kimaradt?