banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

FRISSÍTVE - „Én nem vagyok egy reklámcég” – Florin Cîțu a romániai oltáskampány kudarcáról

Florin Cîţu miniszterelnök úgy nyilatkozott csütörtök este a Digi24 műsorában, hogy mindent megtett az oltási kampányért, de ő „nem egy reklámcég” és „talán nem is a legmeggyőzőbb ember a világon”.Forrás: gov.ro

„Én nem vagyok egy reklámcég, amit a kormány megtehetett, az megtettük” – jelentette ki Cîţu, amikor beszélgetőpartnere azt kérdezte tőle, hibásnak érzi-e magát az oltáskampány sikertelenségéért.

„Végül is Romániában nem kötelező az oltás. Megvádolhatnak azzal, hogy nem vagyok a világ legmeggyőzőbb embere, de szeretném látni, hogy a társadalom felelős emberei, a véleményformálók, a Facebook influenszerei hány órát szenteltek az oltási kampánynak? Végül is mindannyian érintettek vagyunk, a vakcina mindannyiunkon segít. Talán nem én vagyok a legmeggyőzőbb ember a világon, de én az elsők között oltattam be magam, aztán a másodikat is felvettem, bejártam egész Romániát, és azt hiszem, minden nyilatkozatomban az oltási kampányról beszéltem. Klaus Iohannis elnök szintén” – válaszolta a miniszterelnök.

Cîţu úgy vélekedett, Romániában évek óta létezik egy erős oltásellenes kampány, amelyet szélsőséges pártok tartanak fenn.

Az oltás kötelezővé tétele az utolsó módja a járvány megfékezésének

Florin Cîțu beszélt arról is, szerint az oltás kötelezővé tétele a legutolsó módja a járvány megfékezésének, mert nincs válasz arra a kérdésre, hogy mi történjen az immunizálást megtagadó emberekkel. „Szó van az oltás kötelezővé tételéről, de én továbbgondolnám ezt. Ha bevezetjük a kötelező oltást, nem kaptam még választ arra a kérdésre: mit csinálunk, ha valaki elutasítja? Milyen döntést hozunk? Levonjuk a fizetését, felbontjuk a munkaszerződését, vagy ez büntetőjogi ügy?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Cîţu azt is felvetette, hogy a járvánnyal küzdő Romániának szüksége van az egészségügyi dolgozókra. „Mit tehetünk azokkal az orvosokkal vagy tanárokkal, akik nem akarnak oltakozni? Mi történik, ha az orvosok 30 százalékát ki kell rúgnunk azért, mert nem hajlandók beoltatni magukat?” – fogalmazott.

A kormányfő azt is elmondta, hogy bizonyos kategóriák beoltásának kötelezővé tételéhez törvénytervezetet kell benyújtani a parlamentbe, ilyen irányú intézkedést ugyanis nem lehet sürgősségi kormányrendelettel meghozni.

Vlad Voiculescu: a miniszterelnök nem fogadta el a szakértők bevonását a kampányba

Vlad Voiculescu USR-PLUS-os politikus, akit Florin Cîțu áprilisban menesztett az egészségügyi miniszteri posztról Facebook-posztban reagált a kormányfő kijelentésére, miszerint ő „nem egy reklámcég”. Mint írta, az általa vezetett egészségügyi minisztérium január 6-án bemutatott a miniszterelnöknek egy oltási stratégiát, amelynek egy reklámügynökség önkéntes hozzájárulása is része volt.

Voiculescu közzé is tette közösségi oldalán a dokumentumot, amelyet állítása szerint még az év elején bemutatott Florin Cîțunak. A volt tárcavezető szerint a javasolt stratégiának részét képezte az álhírek nyomon követése és visszaszorítása, telefonos robotszolgálat és egy átfogó médiakampány, amelyben különböző hírességeket is bevontak volna.

Ahelyett, hogy elfogadta volna a lakosság közvetlen megszólítását olyan személyeken keresztül, akik hitelesek számukra, családorvosok, polgármesterek, papok, Cîțu úgy döntött, hogy maga közli velük, hogy mit tartalmaz a vakcina, és „militarizálta” az oltási kampányt, ami Európa-szerte egyedülálló. Az eredmény: a lakosságnak alig több mint 30 százaláka vette fel az oltást, azok, akikről mindig is tudni lehetett, hogy ez a szándékuk, és akik akár fizettek is volna ezért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?