banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Aggasztó prognózissal állt elő a közegészségügyi intézet szakembere

Adriana Pistol, a közegészségügyi intézet (INSP) keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója felhívta a figyelmet, hogy október végére a koronavírus-fertőzések napi új esetszáma meg fogja haladni a 15 ezret, ha az emberek nem oltatják be magukat, és nem tartják be az egészségügyi óvintézkedéseket.

Az orvos rámutatott, hogy a megbetegedések számának megduplázódása az elmúlt hét napban az lacsony átoltottságnak és az egészségügyi óvintézkedések elmulasztásának tudható be. „Csupán 30 százalákos átoltottsággal járványtani szempontból lehetetlen megfékezni egy járványt, bármilyen jellegű legyen is az. (...) A második ok az, hogy már széles körben, országszerte elterjedt közösségi átvitele van az új, delta variánsnak, amelynek a fertőző képessége sokkal magasabb, mint a járvány korábbi hullámaiban taroló vírustörzseknek. A harmadik ok pedig az egészségügyi óvintézkedések - maszkviselés, fizikai távolságtartás, higiéniai szabályok - betartásának elmúlasztása ott, ahol pedig szükséges lett volna” – szögezte le Pistol a szombaton tartott sajtótájékoztatón.

A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója felhívást intézett az egész társadalomhoz, hogy az óvintézkedések betartása és az oltás felvétele révén járuljon hozzá a járvány megfékezéséhez, mivel az intézmények magukban nem tudják megoldani a helyzetet. „Ha ez nem következik be, akkor számításaink szerint október vége felé meghaladjuk a napi 15 ezer új esetet, figyelembe véve, hogy egy rendkívül fertőzőképes vírusvariánssal állunk most szemben” – mondta Adriana Pistol.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?