banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Koronavírus-járvány: zöldigazolványt vezethet be Románia

Az ügyben jövő héten születhet döntés.

Követve más EU-tagállamok példáját, digitális Covid-igazolványt vezethet be Románia. Ezt a zöldigazolványnak is nevezett dokumentumot azok kapnák meg, akik beoltatták magukat, illetve a fertőzésen átesett, még természetes védettséggel rendelkező személyek és azok, akiknek érvényes tesztjük van. A digitális igazolvány tulajdonosai akkor is járhatnának étterembe és zárttéri rendezvényekre, ha az adott településen a fertőzési arányszám meghaladja a 3 ezreléket.

„Nem akarom, hogy 3 ezrelék fölött ismét leállítsuk a gazdasági tevékenységet. Ahhoz, hogy ezek a tevékenységek működjenek, monitorozásra van szükség. Erre az egyik lehetőséget a zöldigazolvány jelenti” – nyilatkozta Florin Cîțu miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette, hogy a héten egyeztetések lesznek az érintett intézmények között. Elmondása szerint a döntés valószínűleg jövő héten fog megszületni. A zöldigazolvány bevezetéséről az országos vészhelyzeti bizottság határozhat, ami, amennyiben a kormány támogatja az intézkedést, biztosra vehető.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?