banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Oltásparancsnok: Romániában minden második személynek nincs semmiféle védettsége a vírussal szemben

A tendencia azt mutatja, hogy a következő időszakban tovább fog nőni az új esetek száma – jelentette ki kedden Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampány koordinátora.

A katonaorvos emlékeztetett, kedden meghaladta a 3900-at az újonnan regisztrált esetek száma, és az utóbbi 24 órában elvégzett tesztek 8,2 százaléka volt pozitív.

Ez arra utal, hogy a növekvő tendencia ki fog tartani a következő időszakban, ami egyrészt a koronavírus delta variánsának dominánssá válásával magyarázható, másrészt pedig azzal, hogy Romániában minden második személynek nincs semmiféle védettsége a vírussal szemben, azaz nincs beoltva sem, és nem is esett át még a fertőzésen, mondta.

Gheorghiţă felhívást intézett az emberekhez, hogy tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket és oltassák be magukat, és hangsúlyozta: a fertőzöttek 80 százaléka, illetve a koronavírus következtében elhunytak 92 százaléka nem volt beoltva a vírus ellen.

A védőmaszk használata, a túlzsúfolt helyek elkerülése, a megfelelő higiénia és az immunizálás csökkentik egyrészt a megfertőződés veszélyét, másrészt pedig megbetegedés esetén a súlyos tünetek és szövődmények megjelenését és az elhalálozás kockázatát, nyomatékosította az oltáskampány vezetője. „Aggodalomra ad okot, hogy sajnos egyre több koronavírus-fertőzött személy kerül meglehetősen rövid időn belül az intenzív osztályra” – tette hozzá.

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres/EPA)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?