Koronavírus: a halálos áldozatok 95,2 százaléka nem volt beoltva

Fotó: MTI/archívA SARS-Cov-2 fertőzés okozta elhalálozások több 95,2 százaléka be nem oltott személyeknél következett be szeptember 6-a és 12-e között, idézett szombaton az országos közegészségügyi hatóság (INSP) jelentéséből Raed Arafat belügyi államtitkár.

Arafat szerint ez mutatja, hogy mit jelent a védelem és a kockázatcsökkentés a beoltott emberek számára, és hangsúlyozta, az oltás jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy kilábaljunk a járványból.

Az INSP jelentése szerint az említett időszakban megfertőzödött személyek 77,6 százaléka nem volt beoltva. A járvány kezdete óta ez idáig az elhalálozott személyek 85,9 százaléka 60 év fölötti volt, többségük más betegségekben is szenvedett. Az elhalálozott személyek 94,6%-nak volt társbetegsége, számolt még be Arafat sajtótájékoztatóján.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a hét elején még 2520 új fertőzöttet regisztráltak országos szinten, szombaton pedig meg már 5388-at, és az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma is 543-ról 798-ra ugrott.

„Egyszerű megoldás van arra, hogy mi, vagy rokonaink ne jussunk az intenzív terápiára. Az oltásközpontok nyitva állnak. A megoldás a saját kezünkben van, csak gondolkodjunk logikusan és ne hallgassunk a közösségi hálók révén hozzánk elérő félretájékoztatásokra. (...) Európai szinten már 70 százalékos az átoltottság, és vannak olyan államok, ahol már 80 százalékos. Ez teszi lehetővé, hogy együtt élj a vírussal, az életed azonban ne legyen veszélyben” – mutatott rá.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt napokban folyamatosan nőtt az új esetek száma az ország minden megyéjében, és néhol települések vesztegzár alá helyezésére is szükség volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?