banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kelemen Hunor: „Kiterjedt viták” előzték meg a kormányban az üzemanyagár-kompenzációról szóló döntést

Az üzemanyagár-kompenzáció bevezetésének hátteréről, illetve az adott lehetőségekről beszélt kedden a Digi24 hírtelevíziónak Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke elmondta: az ország gazdasági helyzetének tekintetében a koalíció igyekezett fenntartható megoldást találni, ugyanakkor elmagyarázta: Romániában azért nem lehet árstopot beveztni, mert az állam nem rendelkezik semmilyen befolyással a kőolajipari vállalatokra.

A Digi 24-nek nyilatkozva a miniszterelnök-helyettes elmondta, több javaslat is volt ebben a kérdésben, és végül ezt fogadták el. „Ezzel a javaslattal elsősorban a PNL és a kormányfő értett egyet, és mi szolidárisak vagyunk, mert így működik egy koalíció. A gyakorlatba ültetéshez szükséges mechanizmusokat az energetikai, a gazdasági és a pénzügyi tárca dolgozza ki. Nem nyúlunk tehát sem a jövedéki adóhoz, sem az áfához, hanem kompenzáljuk az üzemanyag árát az állami büdzséből azon vállalatok számára, amelyek alkalmazzák ezt a csökkentést” – mutatott rá Kelemen.

Fotó: Agerpres

Figyelembe véve, hogy az ÖMV és a Rompetrol képviselőivel is tárgyaltak erről, úgy véli, hogy „a kereskedők túlnyomó többsége alkalmazni fogja ezt a kompenzációt”. Kelemen szerint a három hónapra tervezett intézkedés 800–900 millió lejjel terheli meg az állami költségvetést.

„Ezen a ponton valóban csak ennyit lehetett biztosítani az állami költségvetésből, de elismerem, hogy több javaslat is volt a koalíció asztalán” – mondta az RMDSZ elnöke.

A román államnak nincs ellenőrzése a kőolajszektor fölött

Kelemen magyarázata szerint Magyarországon be lehetett vezetni az árplafont az üzemanyagra, mivel a magyar állam többségi részvényes a MOL vállalatnál, amely a magyarországi piac mintegy 80 százalékát birtokolja. A magyar hatóságok csökkentették a haszonkulcsot, ami lehetővé tette az ár korlátozását, amire a román államnak nincs lehetősége, mivel nem rendelkezik többséggel az olajtársaságokban.

„Mi egy nagy badarságot követtünk el sok évvel ezelőtt, ezt be kell ismerni. A román állam már szinte semmit sem ellenőriz a kőolajiparban, a finomítók nem állami tulajdonban vannak. (...) És most kiderült, hogy a régi hibáknak hosszú távú következményei vannak, amelyek most, 2022-ben is kihatnak. Annak idején persze úgy gondoltuk, hogy mindennek magánkézre kell kerülnie. (...) A román állam elveszített minden ellenőrzést ezen szektor fölött, és nem csak” – magyarázta az RMDSZ-es politikus.

Hozzátette, a jelen helyzet azt mutatja, hogy az energetika területén jó, ha a szabályozó hatóságon túl, amelynek eléggé korlátozottak a lehetőségei, ellenőrzési eszközei vannak az államnak. A román állam azonban most nem nyúlhat hozzá a profithoz, mivel nem többségi részvényes ezekben a vállalatokban.

„Jelenleg nem tudunk élni a haszonkulcsra vonatkozó lehetőséggel, mivel nem mi birtokoljuk a többséget ezekben a vállalatokban” – mondta Kelemen. A haszonkulcs esetleges törvényi korlátozásáról azt mondta, hogy „ez egy adott ponton lehetséges, de az biztosra vehető, hogy ez a piacba való brutális beavatkozást jelentene”.

„Hogy kinek milyen véleménye volt a koalícióban, tényleg nem számít. Kiterjedt viták folytak, néha elég hevesek, de most ez volt a döntés, és ezt a döntést végre fogjuk hajtani” – szögezte még le Kelemen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?