banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ciucă az üzemanyagár-kompenzációról: nem ez a megfelelő időpont a politikai versengésre

Nicolae Ciucă kormányfő kiegyensúlyozott intézkedésnek tartja az üzemanyagárak 50 banis csökkentését, nyomatékosítva, hogy nem ez a megfelelő időpont a politikai versengésre olyan kérdésekben, amelyek „kihatnak az emberek életére”.

Nicolae Ciucă kormányfő | Fotó: AgerpresA közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában Ciucă kifejtette: az ügyben érintett szereplők mindegyike számára méltányos megoldásra volt szükség. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy minél kiegyensúlyozottabb intézkedésre van szükség, amellyel védelmezzük az állampolgárokat és a gazdaságot is, ugyanakkor meg is engedhetjük magunknak, figyelembe véve, hogy jelenleg többrétű válságot kell megoldania a kormánynak” – magyarázta a miniszterelnök.

A szakértőkkel folytatott egyeztetést követően fix összegű, 50 banis árkompenzáció bevezetéséről született döntés, és a csökkenés „látható lesz a nyugtákon”. Az intézkedés július elsején lép hatályba, 3 hónapig lesz érvényben – mondta Ciucă.

Leszögezte, más országok – például Spanyolország vagy Franciaország – példáját követve hozták meg ezt a döntést, arra alapozva, hogy válsághelyzetben kiegyensúlyozott megoldásokra van szükség, mert ellenkező esetben nem kívánt következményekre lehet számítani a gazdaságban. Szerette volna, ha a kormány többet tudott volna tenni ennél, de nem hozhatott olyan döntést, amelyet képtelen lett volna fedezni – fűzte hozzá.

„Ezekben az időkben szükség van az őszinteségre és az átláthatóságra, és arra, hogy elmondjuk az embereknek az igazságot. (...) Ilyen helyzetekben teljességgel terméketlen a politikai megközelítés, nem hiszem, hogy a polgárok megérdemlik, hogy becsapják, hogy olyan elvárásokba ringassák őket, amelyek később nem teljesülnek” – szögezte le a nemzeti liberális párti (PNL) kormányfő.

Mint köztudott, a PNL nagyobbik koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) a kormány intézkedésének csütörtök délutáni bejelentése után elhatárolódott az árkompenzációtól, és inkább az üzemanyagárak felső határának bevezetését tartotta volna helyénvalónak.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?