PSD az üzemanyagár-kompenzációról: a szociáldemokraták javaslata jobb lett volna

A Szociáldemokrata Párt (PSD) csütörtökön rámutatott, tiszteletben tartja Nicolae Ciucă kormányfő döntését az üzemanyag árának kompenzálását illetően, azonban úgy véli, hogy a szociáldemokraták által javasolt alternatíva sokkal jobb lett volna, és ha az árak ismét nőni kezdenek, újra javasolni fogják az ármaximálást vagy az árrés korlátozását.

A szociáldemokraták emlékeztetnek, hogy az elmúlt napokban több megoldást is javasoltak az üzemanyagárak „jelentős csökkentésére”.

„Nicolae Ciucă kormányfő az egységes árkompenzáció mellett döntött, amely részben az államot, részben a magánszférát terheli, és az üzemanyagárak 50 banis árcsökkenését eredményezi. Tiszteletben tartjuk a kormányfő döntését, de továbbra is úgy gondoljuk, hogy a PSD alternatívája jobb lett volna, és jobban megfelelt volna a lakosság elvárásainak” – tette közzé üzenetét a Facebookon a párt.

A szociáldemokraták állítása szerint az árkompenzációt valóban alkalmazták más országok is, de az intézkedés csak rövid ideig, „néhány hétig működött, majd az árak ismét emelkedni kezdtek, és meghaladták az intézkedés bevezetése előtti szintet”.

Amennyiben ez megtörténik a romániai piacon is, a PSD ismét javasolni fogja a kormánykoalícióban az ármaximálást vagy az árrés korlátozását – szögezik még le a szociáldemokraták.

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését, ennek a felét állja az állam.

A kormányülés után adott nyilatkozatában Nicolae Ciucă rámutatott, a szakértőkkel folytatott egyeztetést követően fix összegű, 50 banis árkompenzáció bevezetéséről született döntés, hogy a polgárok és a cégek kevesebbet fizessenek az üzemanyagért. Mint rámutatott, más országok – például Spanyolország és Franciaország – is hasonló intézkedést fogadtak el.

Az intézkedés finanszírozását fele-fele arányban biztosítja az állam és az olajtársaságok illetve – számolt még be Ciucă.

Az árkompenzációs mechanizmust a tervek szerint három hónapig alkalmazzák, majd ezt követően a kormány szükség esetén újabb intézkedésekről dönt.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?