USR: a literenkénti 0,5 lejes árkompenzáció álmegoldás

A kormány által az üzemanyagra megállapított literenkénti 0,5 lejes árkompenzáció „álmegoldás, amely senkinek sem segít” – állítja csütörtökön kiadott közleményében a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

„Ahelyett, hogy elfogadta volna az USR javaslatát az áfa 19 százalékról 5 százalékra történő csökkentéséről, a PSD–PNL kormány a legrosszabb megoldás mellett döntött: literenként 50 banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését. Ez ismét túl kevés, és túl későn. Az USR áfa-csökkentésre irányuló javaslata több mint 1 lejjel csökkentette volna a gázolaj és a benzin árát” – olvasható a közleményben.

Fotó: Agerpres/EPA

Az USR azt is felrója a kormánynak, hogy az intézkedést csak három hónapra tervezik, amikor „az árak hónapról hónapra folyamatosan nőnek”, az elmúlt egy hónap alatt például a benzin literenkénti ára átlagban 6,1 százalékkal nőtt, így egy üzemanyagtartálynyi benzinért 25 lejjel többet kell fizetni, mint egy hónappal korábban.

Az alakulat „képmutatással” vádolja a Szociáldemokrata Pártot (PSD), mivel bár az beismerte, hogy a kormányfő hibás döntést hozott, „a kisujját sem mozdítja” a helyzet jóvátétele érdekében.

„Megdöbbentő a PSDPNL makacssága, hogy rossz intézkedéseket hozzon a valós problémák kezelésére” – jelentette ki Cristina Prună USR-s képviselő, aki figyelmeztetett, hogy mivel a kompenzálást fix összegben szabták meg, a lakoság egyre kevésbé fogja érezni zsebén az intézkedés hatását, ha az üzemanyagárak tovább emelkednek. Ezzel szemben az USR által támogatott áfa-csökkentés az árak további emekedése esetén is hatékony maradna.

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését. Az árkompenzációs mechanizmust a tervek szerint három hónapig alkalmazzák, majd ezt követően a kormány szükség esetén újabb intézkedésekről dönt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?