Iohannis az üzemanyagár-kompenzációról: „végül is, még 50 bani is pénz”

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön kijelentette, hogy nem lehet csökkenteni az üzemanyag jövedéki adóját, és a közvetlen ármaximálás vagy ártámogatás sem lehetséges, megjegyezve, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök biztosította őt arról, hogy a literenkénti 50 banis kompenzáláshoz szükséges összeg fedezhető a költségvetésből.

„A jövedéki adó csökkentése csak látszólag opció a kormányok számára, a valóságban az európai jogszabályok miatt nem lehetséges. Tehát a jövedéki adókat könnyű emelni, de ha csökkenteni akarják, nem mehetnek egy bizonyos szint alá. Tehát a vita itt nagyon gyorsan le is zárul”– szögezte le a Brüsszelben tartózkodó államelnök. Szerinte a kormány módosíthatja az áfát, állami támogatáshoz, vagy más mechanizmusokhoz folyamodhat ebben az esetben.

Rámutatott, a közvetlen ármaximálás vagy jelentős ártámogatás sem lehetséges, és a kormány annyit tett, amennyi lehetséges volt.

„Végül is, még 50 bani is pénz, amit nem kell kiadni, amikor tankolunk a benzinkútnál, és úgy gondolom, hogy azok számára, akik például teherszállításra nagy mennyiségű üzemanyagot fogyasztanak, ez a hónap végén érezhető lesz, egyesek számára jelentős mértékben” – magyarázta Iohannis.

Fotó forrása: elnöki hivatal

Nyomatékosította, hogy a kormányfő biztosította arról, hogy a kompenzáláshoz szükséges összeg fedezhető az állami költségvetésből.

Mint írtuk, Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését, ennek a felét állja az állam.

A kormányülés után adott nyilatkozatában Nicolae Ciucă rámutatott, a szakértőkkel folytatott egyeztetést követően fix összegű, 50 banis árkompenzáció bevezetéséről született döntés, hogy a polgárok és a cégek kevesebbet fizessenek az üzemanyagért. Mint rámutatott, más országok - például Spanyolország és Franciaország - is hasonló intézkedést fogadtak el.

Az intézkedés finanszírozását fele-fele arányban biztosítja az állam és az olajtársaságok - számolt még be Ciucă. Az árkompenzációs mechanizmust a tervek szerint három hónapig alkalmazzák, majd ezt követően a kormány szükség esetén újabb intézkedésekről dönt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) csütörtökön közölte, tiszteletben tartja Nicolae Ciucă kormányfő döntését az üzemanyag árának kompenzálását illetően, azonban úgy véli, hogy a szociáldemokraták által javasolt alternatíva sokkal jobb lett volna, és ha az árak ismét nőni kezdenek, újra javasolni fogja az ármaximálást vagy az árrés korlátozását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?